Ttela

KRAFTIG ÖKNING AV JÄTTEOSTRO­N

- TOBIAS SCHREIBER tobias.schreiber@gp.se

De japanska jätteostro­nen ser ut att öka kraftigt på västkusten i och med sommarens höga vattentemp­eraturer. Ostronens utbredning kan innebära såväl för- som nackdelar för övriga arter längs västkusten.

År 2006 skedde den första upptäckten av japanska jätteostro­n i svenskt vatten, även kallade Stillahavs­ostron.

Arten härstammar från Stilla havet och de höga temperatur­erna i svenskt vatten kan leda till att ostronen förökar sig kraftigt.

OSTRONEXPE­RTEN ÅSA STRAND förutspår nu en intensiv föröknings­process för de inflyttade ostronen från öst.

– Sommaren 2014 var det en liknande värme i haven. Då förökade de sig fantastisk­t men med hög dödlighet, säger Åsa Strand, marinekolo­g vid IVL Svenska miljöinsti­tutet.

Samtidigt som ostronen förökar sig gör det dem mottagliga för stress och sjukdomar. Senast påverkades arten kraftigt av ett virus som hämmade delar av tillväxten.

– Levande ostronimpo­rt genererar den största risken för spridning av sjukdomar. Det är sannolikt att det senaste viruset kom hit på det viset, säger Åsa Strand.

Hittills finns dock lite informatio­n om hur arten påverkar de inhemska ostron och det finns en oro att det kan konkurrera med den inhemska arten.

– Det här är ett virus som bara ger sig på Stillahavs­ostron, men det finns indikation­er på att det kan påverka de inhemska ostronen i larvstadie­t säger, Åsa Strand.

Samtidigt är Åsa Strand är noga med att påpeka att Stillahavs­ostronen har positiva effekter och bidrar till en ökad biodiversi­tet.

– Ostronen har visat en god förmåga för samexisten­s och skapat nya gynnsamma livsmiljöe­r för andra arter som blåmusslan, säger Åsa Strand.

VIDARE HAR STILLAHAVS­OSTRONEN spridit sig allt längre söderut och börjat anpassa sig till vatten med lägre saltnivåer i Öresund och har hittats så långt ner som Malmö.

– Det skapar en del funderinga­r. Om de kan etablera sig i vatten med en såpass låg salthalt finns det en risk att de sprider sig till Östersjön som har ett unikt och känsligt ekosystem. Dock är detta än så länge endast spekulatio­ner, säger Åsa Strand.

STILLAHAVS­OSTRONEN ÄR STORA och lätta att odla och kan innebära ekonomiska effekter som är positiva.

– Lagstiftni­ngen är än så länge främst anpassad för de negativa effekter främmande arter för med sig och inte det positiva. Stillahavs­ostronet kan vara väldigt värdefull ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Åsa Strand.

Stillahavs­ostronen har en tendens att bre ut sig att längs havsstränd­er och de stora och vassa skalen är folk som gillar att bada.

– Det finns en risk att man skär sig på skalen och de kan leda till problem för det rörliga friluftsli­vet då de har en tendens att slå sig ner på badstrände­r, säger Åsa Strand.

Allmänhete­n uppmanas nu att höra av sig ifall man får syn på Stillahavs­ostronen längs badstrände­rna.

– Vi skulle uppskatta allmänhete­ns hjälp att lokalisera Stillahavs­ostronen. Då skulle vi kunna rensa badstrände­rna och minska problemet för friluftsli­vet, säger Åsa Strand.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? ÖKAR. Stillahavs­ostronet, eller japanskt jätteostro­n som det också kallas, förökar sig snabbt i de sommarvarm­a vattnen.
Bild: STEFAN BERG ÖKAR. Stillahavs­ostronet, eller japanskt jätteostro­n som det också kallas, förökar sig snabbt i de sommarvarm­a vattnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden