Ttela

OVANLIGT VARM NATT I VÄNERSBORG

- JOHAN LINDAHL 0520 -42 26 00 johan.lindahl@ttela.se VÄNERSBORG

Afrikansk musik, pyssel och dansuppvis­ning. Den första familjelör­dagen av fyra i kulturaxel­n i Vänersborg bjöd på något för de allra flesta.

– Vi ville bjuda på ett brett utbud från olika kulturer, sa verksamhet­sledare Malin Haglund.

Det var för omväxlings skull en lite svalare dag när den första av familjelör­dagarna i kulturaxel­n drog igång i Plantaget i Vänersborg.

– Vi ville bjuda på ett brett utbud från olika kulturer. Det här är vårt sätt att möta familjer i sommar, och vi hoppas att mycket folk hittar hit, sa verksamhet­sledare Malin Haglund från kultur- och fritidsför­valtningen.

Och först ut var sommarjobb­sdansarna som agerade förband och är mitt i ett intensivt turnerande. De blandar modern fridans med balettsteg, street och swing och såg ut att verkligen få kläm på sitt samarbete efter flertalet föreställn­ingar runt om i kommunen.

I PLANTAGET FANNS också ett sommarbibl­iotek på vagn med böcker på olika språk för både barn och vuxna, och på lekplatsen fanns möjlighet för fler roliga sommarakti­viteter.

– Här pysslar vi och läser böcker för barnen, förklarade Ifrah Muqtar, som jobbar på sommarbibl­ioteket.

Och då tog Omar Mahfouz chansen och skapade åt sin lillebror.

– Jag ska göra en fisk med en pinne, berättade han.

Även Latifa Rezai och barnen Lamije och Elvina hade slagit sig ner på filten för att pyssla.

Men snart fick alla avbryta vad de höll på med för att bege sig mot stora scenen, där dagens huvudakt Floid Gumbo, även kallad Mama Gumbo, just skulle börja sin show.

Hon berättade historier om sin uppväxt och blandade med sång och musik med afrikanska influenser. Budskapet är att det materiella inte är lika viktigt som att dela med sig och att umgås med sina vänner.

“Jag vill äta tacos med dig”, sjöng hon efter att någon i publiken talat om sin favoritmat.

OCH DET VAR välfyllda bänkar framför scenen med glada barn som klappade i takt med musiken. Samtidigt bildades en kö hos ballongkon­stnären Daniel Andersson, som knöt och böjde ballonger efter önskemål.

Kevin Dahlmark Wongwattan­a hade ett klart specifikt önskemål. – Jag älskar svärd, sa han. Och ett blått svärd blev det. När man dansat färdigt kunde man gå till konsthalle­n i Folkets hus och ha workshop med keramikler­a

Något som systrarna Pernilla och Wanya Ednell nappade på.

– Jag försöker göra ett fat, sa den sistnämnde.

– Jag får se vad det blir, sa Pernilla Ednell och ryckte på axlarna.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? ENTUSIASM. Raderna med bänkar var välfyllda framför scenen och publiken som var i blandade åldrar klappade och sjöng med.
Bild: JOHAN LINDAHL ENTUSIASM. Raderna med bänkar var välfyllda framför scenen och publiken som var i blandade åldrar klappade och sjöng med.
 ??  ?? BALLONGGLÄ­DJE. Kevin Dahlmark Wongwattan­a får sitt svärd av Daniel Andersson.
BALLONGGLÄ­DJE. Kevin Dahlmark Wongwattan­a får sitt svärd av Daniel Andersson.
 ??  ?? DELA MED SIG. Mama Gumbo bjöd på nyttiga berättelse­r om uppväxten blandat med musik från hemlandet Zimbabwe.
DELA MED SIG. Mama Gumbo bjöd på nyttiga berättelse­r om uppväxten blandat med musik från hemlandet Zimbabwe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden