Ttela

MAGNUS CARLSSON – NÖJD JUBILAR

Magnus Carlson tycker att orden artist och show låter tillgjort. I stället föredrar han sångare och konsert. – Det har jag fått med mig från punken och det är samma med rösten – man ska fan mena det man sjunger.

- LENA WREEDE/TT

Magnus Carlson är laddad, vilket han varit de senaste fem åren. Livet är kul och det är roligt att sjunga och uppträda inför publik. Snart kommer Weeping Willows ut med sitt tionde album. På födelsedag­en avslutar han sin sommarturn­é. Dessutom är han dagens värd i Sveriges Radios klassikers­erie Sommar.

Själv tycker han att han är lyckligt lottad som utan utbildning ändå hittat sin väg.

– Om jag skulle dö i dag skulle jag ändå känna mig nöjd. Jag har fått allt jag kunnat drömma om. Men med det sagt vill jag inte dö, jag har ju två barn som jag vill se växa upp.

FÖR LITE MER än tio år sedan var läget annorlunda. Bandet, Weeping Willows, hade gått på lågfart ett tag och 2008 var det som att allt rann ut i sanden.

– Vi hördes inte och planerade inget. Inga nya skivor eller konserter. Jag höll på att lägga av med musiken för det kändes inte så kul. Det var en platå där.

Vändningen kom i tre steg. Det första var dottern Ella. Magnus Carlson beskriver det som att han fram till dess egentligen bara hade behövt bry sig om sig själv.

– När jag höll henne i famnen första gången knackade vuxenlivet på min dörr. Det var en nödvändig väckarkloc­ka för mig. Jag var fyrtio år och fick ansvar för någon annan, säger han beskriver det som början på hans bästa period i livet.

MED PAPPAROLLE­N INSÅG han att det var nödvändigt att få en stadig inkomst. Under åren hade han varvat musikerliv­et med butiksarbe­te, jobb på kyrkogård och som bartender, vilket hade funkat fint så länge han var singel och hade låg hyra och inga större framtidspl­aner. Nu blev det skarpt läge. Bandet hade så gott som upplösts och Magnus visste inte vad han skulle göra, men hankade sig fram.

– Men en dag fick jag en förfrågan om att göra en jazzskiva. Jag som alltid har haft en enorm respekt för jazzmusike­r. De övar varje dag på sina instrument. Själv hade jag ju aldrig lärt mig sjunga. Men jag gjorde en skiva och det var så kul.

Det tredje steget, som också var det tyngsta men som i efterhand

har fått störst effekt, började med att bandet blev indraget i något som kom att kallas ”Tambourine­härvan”. Av någon anledning hade musikstudi­on Tambourine, som Weeping Willows var knutna till, gjort ett otal transaktio­ner där flera musikband var inblandade, utan deras vetskap och godkännand­e.

– Alla våra pengar försvann. Dessutom blev vi skyldig stora summor till andra grupper. Det var ett helvete. Vi hade två val, antingen anlita en jurist och driva målet, vilket också skulle kosta väldigt mycket. Eller helt enkelt bara betala tillbaka skulden. Vi valde det senare.

Magnus Carlson började ringa runt för boka in bandet på spelningar. Minsta lilla pub i hela landet besökte de. Efter tre år var skulden betald. Under tiden hade Weeping Willows fått ordentlig medvind. Magnus Carlsons medverkan i TV4:S Så mycket bättre blev ytterligar­e en knuff framåt.

I dag är han glad över allt som har hänt. Bandet har svetsats samman. Samtidigt är alla fria att göra egna gästspel med andra grupper eller en soloskiva.

– Weeping Willows är ingen sekt utan vi har vår frihet. Det ger en enorm livskvalit­et att kunna göra något av sina andra musikalisk­a drömmar. Men bandet är moderskepp­et.

MAGNUS CARLSON SVÅRT för att kalla sig artist, eller säga shower om konsertern­a – eftersom det låter så tillgjort.

– Det är samma med sången. Sjunger man ska man fan mena det också. Det är inte bara något man gör för att roa eller tjäna pengar, det är ett sätt att vara. Och det måste betyda något.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? FIRAR. Sångaren och låtskrivar­en Magnus Carlson fyller 50 år. På födelsedag­en avslutar han sin sommarturn­é och är dagens värd i Sommar i P1.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT FIRAR. Sångaren och låtskrivar­en Magnus Carlson fyller 50 år. På födelsedag­en avslutar han sin sommarturn­é och är dagens värd i Sommar i P1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden