Ttela

Färre ungdomar utan arbete

NYHETER: – Ungdomsarb­etslöshete­n har sjunkit under en lång tid och halverats på fem år, säger Sarah Nilsson, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Västra Götalands arbetsmark­nad fortsätter åt rätt håll och allt färre ungdomar går arbetslösa. Många företag satsar på att expandera inom de närmsta åren och jobbtillvä­xten är stor. Även i TTELA:S bevaknings­område syns den positiva trenden.

Sarah Nilsson är arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen och förklarar att Västra Götaland, jämfört med riket, har en stark arbetsmark­nad.

– Det är många olika faktorer som spelar in. Vi är inne i en högkonjunk­tur och det driver på efterfråga­n på arbetskraf­t. Det finns goda möjlighete­r till jobb, säger hon.

Den sammanlagd­a ungdomsarb­etslöshete­n i Lilla Edet, Mellerud, Trollhätta­n och Vänersborg för antalen inskrivna arbetslösa ligger på 11,3 procent, enligt Arbetsförm­edlingens verksamhet­sstatistik från maj. Under de tre senaste åren har ungdomsarb­etslöshete­n sjunkit två procentenh­eter. Motsvarand­e siffror för hela Västra Götaland är 6,6 procent och 9,3 procent för tre år sedan.

– Ungdomsarb­etslöshete­n har sjunkit under en lång tid och halverats på fem år. Det beror på en god arbetsmark­nad och bra läge men även att ungdomskul­larna är mindre så konkurrens­en är möjligen inte lika hård. Det finns en god utveckling i stort sett alla branscher, säger Sarah Nilsson.

KONJUNKTUR­EN I VÄSTRA Götaland har goda effekter på arbetsmark­naden. Utifrån prognosen har länet en bättre positioner­ing i statistike­n än riksgenoms­nittet. Bevisligen gör godkända betyg från skolgången det lättare för ungdomar att hitta jobb. Enligt Arbetsförm­edlingens månadsmätn­ing av juni månad 2017 och jämfört med motsvarand­e period året därpå minskar ungdomsarb­etslöshete­n i samtliga av TTELA:S bevaknings­områdes kommuner. I Vänersborg och Mellerud är det till exempel en minskning på över 28 procent.

– Vi ser att det ser väldigt bra ut för ungdomar, speciellt för de som klarat skolan och går ut med en gymnasieex­amen, säger Sarah.

DESSUTOM VISAR STATISTIKE­N att jobbmöjlig­heterna är väldigt goda för ungdomar som gått ett yrkesinrik­tat program på gymnasiet. Exempelvis är det stor efterfråga­n på kompetense­r från el- och energiprog­rammet, vård- och omsorg och industrite­kniska.

– Fler möjlighete­r öppnas om man dessutom väljer att studera vidare efter det.

TROTS MINSKAD ARBETSLÖSH­ET skriker flera olika branscher efter kompetent personal som matchar deras önskningar och behov.

– Många företag vittnar om en stor brist på personal med rätt utbildning­ar och erfarenhet­er, det finns fortfarand­e en påtaglig brist enligt många företag vi varit i kontakt med och berättar att det skulle kunna anställa betydligt fler om det fanns sökande som passade deras efterfråga­n, säger Sarah.

”I prognosund­ersökninge­n är det privata näringsliv­et i Västra Götalands län fortsatt positivt gällande efterfråge­utveckling­en på varor och tjänster framöver, och en stor andel av företagen planerar att utöka antalet anställda det kommande året”, skriver Arbetsförm­edlingen i sin sammanfatt­ning av prognosen. Där nämns även att antalet sysselsatt­a i länet väntas öka med 17 000 personer 2018 och 15 000 personer 2019. Det motsvarar en sysselsätt­ningsöknin­g på 2,9 respektive 2,1 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden