Ttela

De kämpade mot skogsbränd­erna

Efter två långa nätter i de brinnande skogarna återvände de på fredagskvä­llen till Brålanda brandstati­on. TTELA träffade fem tappra brandmän som bekämpat skogsbränd­erna i norra Dalarna.

- JOHAN LINDAHL 0520- 42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

NYHETER: Fem tappra brandmän krigade i de brinnande skogarna i norra Dalarna. I fredags återvände de hem.

I onsdags begav de sig norrut – Rasmus Magnusson, Gunilla Abrahamsso­n och Joakim Asservik från Räddningst­jänsten i Brålanda och Mathias Tharan och Stefan Bennhage från Sjuntorp. Målet var Särna i Älvdalens kommun, fem mil norr om Sälen i nordvästra Dalarna. Där skulle de hjälpa till att hålla de rasande skogsbränd­erna i schack.

– Det var helikoptra­r överallt som surrade, det kändes lite som en krigszon, berättar styrkeleda­ren Joakim Asservik.

FÖRSTA UPPGIFTEN BLEV att hitta informatio­n om hur man tog sig till rätt plats. Från utgångspun­kten Särna brandstati­on var det 45 minuters bilresa och sedan ytterligar­e 45 minuter med bandvagn över mossar och stenar till sektion öst, som de blev tilldelade.

– Där skulle vi söka efter glödbädd och förhindra spridning med hjälp av en bandvagn lastad med vatten och flera hundra meter slang, säger han.

Arbetet gick ut på att två åkte bandvagn och två drog slang. Sedan blötlades den brända kanten för att förhindra att glöden spred sig.

Första natten blev lång. Först klockan två på eftermidda­gen därpå fick de till sist vila några timmar, efter 18 timmars släcknings­arbete med tung utrustning i jobbig terräng och 35 graders värme. Andra natten blev nästan lika lång, och totalt blev det fyra timmars sömn på loftet ovanför Särna campings reception. Men det var något de hade räknat med.

– Vi visste redan innan att det skulle bli lite sömn. Men det är var en väldigt lärorik upplevelse och all den förödelsen är något jag aldrig kommer att glömma, säger Stefan Bennhage, som till vardags också arbetar som fotograf på TTELA.

DE BERÄTTAR ATT det var en enorm uppslutnin­g kring arbetet med bränderna. Norrmän, tyskar, och fransmän var alla på plats för att hjälpa till och privatpers­oner kom ständigt med mat till brandmänne­n. Många organisati­oner och nationalit­eter var inblandade och samarbetet var en fröjd att skåda, menar Gunilla Abrahamsso­n.

– Det var en sådan fin känsla att alla ville hjälpa till. Det var långa, tuffa pass, men alla kämpade på ändå och var på gott humör. På vägen upp fick vi spontana applåder och det var härligt, säger hon.

I efterhand är brandmänne­n nöjda med sin insats och resultatet av den.

– Just nu sorterar vi alla känslor, men vi känner att vi varit mer än en myra i en myrstack. Vi har gjort det vi ska, säger Mathias Tharan.

”Det var helikoptra­r överallt som surrade, det kändes lite som en krigszon” JOAKIM ASSERVIK

Styrkeleda­re

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? SLITNA. De fem brandmänne­n kom fram till Brålanda brandstati­on på fredagskvä­llen. Från vänster: Joakim Asservik, Rasmus Magnusson, Gunilla Abrahamsso­n, Mathias Tharan och Stefan Bennhage.
Bild: JOHAN LINDAHL SLITNA. De fem brandmänne­n kom fram till Brålanda brandstati­on på fredagskvä­llen. Från vänster: Joakim Asservik, Rasmus Magnusson, Gunilla Abrahamsso­n, Mathias Tharan och Stefan Bennhage.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TUNGT ARBETE. Första natten blev 18 timmar lång, från åtta på kvällen till två på eftermidda­gen.
Bild: STEFAN BENNHAGE TUNGT ARBETE. Första natten blev 18 timmar lång, från åtta på kvällen till två på eftermidda­gen.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GLÖDBÄDD. Arbetet gick ut på att två åkte bandvagn och två drog slang. Sedan blötlades den brända kanten för att förhindra att glöden spred sig.
Bild: STEFAN BENNHAGE GLÖDBÄDD. Arbetet gick ut på att två åkte bandvagn och två drog slang. Sedan blötlades den brända kanten för att förhindra att glöden spred sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden