Ttela

16 Tbe-sjuka – än så länge

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

NYHETER: Förra året drabbades 60 personer av TBE, fästingbur­en hjärninfla­mmation, i Västra Götaland. I år har 16 insjuknat, men säsongen är långt ifrån över.

”Tyvärr finns ingen behandling, det enda som hjälper är vaccinatio­n.”

PETER NOLSKOG, biträdande smittskydd­släkare

Förra året drabbades rekordmång­a av TBE i Västra Götaland. Sommaren 2018 är antalet fall än så länge i mer blygsam skala. Kommer kraftiga regn kan läget förändras.

För tiotalet år sedan drabbades 15–20 personer i Västra Götaland av TBE, fästingbur­en hjärninfla­mmation. Förra året var extremt: 60 sjukdomsfa­ll. Hur TBE slår i år är lite tidigt att säga, de flesta fall rapportera­s in sent på sommaren och tidigt på hösten.

HITTILLS HAR 16 personer insjuknat, de flesta under de senaste veckorna.

– Vi har inte hunnit intervjua folk än och vet därför inte var de har befunnit sig. Adressmäss­igt bor de framför allt i Dalsland och Skaraborg, som är två riskområde­n för TBE, säger Peter Nolskog, biträdande smittskydd­släkare på Smittskydd Västra Götaland.

Fästingar, boven bakom sjukdomen, är beroende av fukt. Årets sommar är med andra ord inte särskilt gynnsam för dem.

– Men om regnet kommer framåt augusti, september kan det bli fler fästingar igen, säger Peter Nolskog.

DE FLESTA SMITTADE får inga eller bara lindriga symptom, men allvarlig TBE kan i värsta fall leda till förvirring, förlamning och bestående besvär med trötthet och minnesförl­ust. Vården kan inte göra mer än att lindra symptom.

– Tyvärr finns ingen behandling, det enda som hjälper är vaccinatio­n. Förra året stod det väldigt mycket i media om TBE och då ville väldigt många fler vaccinera sig. Oturligt nog tog vaccinet slut, tillverkar­na blev tagna på sängen, säger Peter Nolskog. Hur är tillgången nu? – Nu finns vaccin igen, men det kan ju ta slut igen om folk rusar iväg och ska vaccinera sig. Man behöver inte vara orolig, har man tagit en spruta ger det effekt även om skyddet är något sämre. Efter två sprutor har du ett ganska bra skydd.

Men ovaccinera­de har alltså noll skydd. Peter Nolskogs råd är att inspektera kroppen, särskilt om man har vistats i skog och mark. Fästingen går att upptäcka eftersom den brukar krypa omkring på kroppen innan den biter.

– Vi brukar säga att man ska ha heltäckand­e kläder och stoppa ner byxbenen i stövelskaf­ten, men i den här värmen följer ingen sådana råd, säger Per Nolskog.

 ??  ?? FÖREBYGG. Vaccinerin­g är enda säkra skyddet mot TBE.
FÖREBYGG. Vaccinerin­g är enda säkra skyddet mot TBE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden