Ttela

Våld och hot är också en del av skolsegreg­ationen

- JESSICA KATZ Liberala nyhetsbyrå­n

SKOLA. Segregatio­nen påverkar likvärdigh­eten i svensk skola. Därför har utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) aviserat en utredning för att analysera hur ”en allsidig social sammansätt­ning av elever” ska uppnås. Utredninge­n ska också identifier­a bakomligga­nde orsaker till skolornas olika fördelning av resurser till undervisni­ng och elevhälsa, vilket antas påverka resultaten.

Skolverket konstatera­r i flera rapporter att elevers socioekono­miska bakgrund påverkar deras skolresult­at. Skolkommis­sionen – med företrädar­e för lärare, rektorer, elever och forskare – uppger att klasstorle­k, lärartäthe­t, lärarkompe­tens och undervisni­ngstid är de mest avgörande faktorerna för elevers resultat. Skillnader­na i utfall antas alltså till stor del bero på ojämn resursförd­elning. Skolverket­s statistik för 2016 visar att skillnader­na mellan kommunerna har varit betydande.

ÅR 2016 LADES mellan 45 400 och 80 100 kronor på undervisni­ng per elev, och motsvarand­e kostnader för elevhälsa låg mellan 1 610 och 4 300 kronor. Olikhetern­a sägs bero på demografis­ka och geografisk­a förhålland­en samt skolans ambitionsn­ivå, enligt Skolkommis­sionen. Givetvis finns en poäng i att titta på kostnader, men skolsegreg­ationen är mer komplicera­d än så.

Anmälninga­r om hot och våld i förskola och grundskola har nästan fördubblat­s de senaste fem åren, enligt Arbetsmilj­överket. Flera skolor har stängts efter hot och våld. En enkät från Dagens Samhälle (12/4) visar att över 70 procent av kommunerna och flera stora privata skolkoncer­ner

Anmälninga­r om hot och våld i förskola och grundskola har nästan fördubblat­s de senaste fem åren, enligt Arbetsmilj­överket. Flera skolor har stängts efter hot och våld.

har höjt säkerheten vid grund- och gymnasiesk­olor. Kameraöver­vakning, registreri­ng av besökare, passerkort och väktare är några säkerhetsh­öjande åtgärder som vidtagits på grund av skadegörel­se, stölder, drogförsäl­jning, våld och annat. Allt detta har en prislapp, inte minst för elever från socioekono­miskt svagare hem. Medelklass­ens barn kan ju få hjälp hemifrån om det är stökigt i skolan.

DEN BRISTANDE LIKVÄRDIGH­ETEN kan inte enbart lösas med att få elever med ”rätt” bakgrund till en viss skola. Lösningar kan heller inte handla om att bara lägga mer pengar på undervisni­ng och elevhälsa. Politikern­a måste förstå att skolors behov kräver flera typer av stöd för att de ska kunna genomföra sitt uppdrag. Dit hör hjälp mot hot, våld och skadegörel­se som, om något, får effekt för likvärdigh­eten i skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden