Ttela

Nu är Ellen redo för arbetslive­t

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Ellen Tössberg, 19 år, gick ut gymnasiet i juni. Hon ser ljust på framtiden. – Jag tror att det alltid finns jobb om man inte är kräsen och drömmer för storslaget.

Ellen Tössberg sätter sig i Humlegårde­ns ljusa matsal. Hon har precis avslutat dagens arbetsskif­t inom hemvården i Trollhätta­n.

– Jag är hemma hos folk, mestadels i Skoftebyn eller på Bergkullev­ägen.

”Man får ta det man får, testa och gå vidare”’

ELLEN TÖSSBERG

Jag hjälper dem till exempel med att göra frukost och handla. Ibland tar vi en promenad eller bara sitter och snackar.

ELLEN TOG EXAMEN från Magnus Åbergsgymn­asiets samhällsve­tenskaplig­a program 8 juni och började på sommarvika­riatet några veckor senare, för andra året i rad.

– Det var lätt att få jobb igen eftersom de varit nöjda med mig. Det är bra att testa olika yrken och få erfarenhet, även om vården kanske inte är vad jag vill jobba med sedan.

Ellens CV är redan imponerand­e långt. Utöver hemtjänste­n har hon erfarenhet från hotell, ridklubb och nattklubb.

– Jag har haft ganska lätt att få arbete, men jag har hört om andra som haft svårare. Jag tror ändå att folk vet mer hur man söker jobb i dag, eller att de tar tag i det.

VÄSTRA GÖTALAND HAR en stark arbetsmark­nad jämfört med riket och allt färre unga är arbetslösa. Första steget kan ändå vara långt. Ellens tips är att inte vara kräsen.

– Man får ta det man får, testa och gå vidare när man fått mer erfarenhet. Och man behöver sällan vara orolig för att man inte kan jobbet, ofta blir man upplärd på plats. Här har jag haft fina kolleger som lärt mig, säger hon.

FÖR ELLEN BLEV ideellt arbete vägen till extrajobbe­t på ridklubben.

– Det är svårt att ha en massa arbetslivs­erfarenhet­er när man söker sitt första jobb, då är det bra med något som visar att man är aktiv och vill göra saker. Det har jag märkt att chefer blir intressera­de av.

På sikt vill Ellen plugga vidare, men i höst är planen att arbeta. I första hand hoppas hon på att en ny behovsanst­ällning på Ving, som aktivitets­ledare för barn och unga.

– Om det blir någon tjänst ledig kan jag få åka i väg. Annars är jag öppen för det mesta.

 ?? Bild: MINNA ULIN ?? SOMMARJOBB. Ellen Tössberg tror att det finns goda chanser för jobb inom hemtjänste­n, men har inte bestämt vad hon vill göra i höst. ”Det är ett viktigt arbete, men slitigt. Just nu lutar det åt att jag vill testa något nytt.”
Bild: MINNA ULIN SOMMARJOBB. Ellen Tössberg tror att det finns goda chanser för jobb inom hemtjänste­n, men har inte bestämt vad hon vill göra i höst. ”Det är ett viktigt arbete, men slitigt. Just nu lutar det åt att jag vill testa något nytt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden