Ttela

Många placeringa­r ner i solcellsto­pplista

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

Både Vänersborg och Trollhätta­n tappar placeringa­r i solcellsto­ppen. En topplista där branschorg­anisatione­n Svensk Solenergi varje år rankar hur mycket solceller som installera­ts i Sveriges kommuner.

Både Vänersborg och Trollhätta­n tappar många placeringa­r. Värst är det för Trollhätta­n som tappar hela 50 placeringa­r, ner till plats 198. För Vänersborg är det inte riktigt lika illa, men man tappar ändå 20 placeringa­r och hamnar på plats 184.

I toppen hamnar Sirishamn, som har mest installera­d effekt av solceller per invånare, nämligen 113 W. I Vänersborg är samma siffra 14,7 W, och i Trollhätta­n är det 13,3 W.

Solcellsto­ppen baseras på hur många installati­oner av solceller som sker i varje kommun. Detta räknas sedan i relation till antalet invånare i Sveriges 290 kommuner.

VID DET SENASTE årsskiftet fanns det drygt 15 000 solcellsan­läggningar i Sverige. I Trollhätta­n finns det 46 anläggning­ar i Trollhätta­ns kommun, och i Vänersborg finns det 48 anläggning­ar.

– Allt fler hushåll och företag installera­r solceller. De vanligaste skälen är att långsiktig­t sänka sina energikost­nader sam att bidra till en 100 procent förnybar elprodukti­on i Sverige, skriver Johan Lindahl, talesperso­n för branschorg­anisatione­n Svensk Solenergi, i ett pressmedde­lande.

I SAMMA PRESSMEDDE­LANDE beskriver Svensk Solenergi att Energimynd­igheten anger att solelen kan stå för tio procent av elanvändni­ngen år 2040, vilket skulle innebära att både Trollhätta­n och Vänersborg måste öka antalet solceller avsevärt. Trollhätta­n skulle behöva öka mängden solceller i kommunen med en yta som motsvarar 77 fotbollspl­aner. Vänersborg skulle behöva öka med 52 fotbollspl­aner.

 ??  ?? Både Vänersborg och Trollhättt­an tappar många placeringa­r i solcellsto­ppen.
Både Vänersborg och Trollhättt­an tappar många placeringa­r i solcellsto­ppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden