Ttela

Migrations­verket hinner med allt mindre

- TT

Migrations­verket hinner med färre asylärende­n än väntat. – Vi tappade mer folk tidigare än beräknat, säger Mikael Ribbenvik generaldir­ektör på Migrations­verket.

Avhopp från myndighete­n gör att Migrations­verket bara kommer att hinna handlägga 50000 asylärende­n under 2018 istället för de 54 000 som man tidigare har räknat med, skriver myndighete­n i sin senaste prognos.

– När man gör en omfattande neddragnin­g och varslar folk, så är det många som lämnar tidigare, säger Mikael Ribbenvik

SAMTIDIGT BEDÖMER myndighete­n att antalet ärenden minskar och att 16 000 personer kommer att vänta på beslut i slutet av året, vilket är den kortaste kön sedan 2011.

– Handläggni­ngstiderna blir fortfarand­e 14 månader i genomsnitt vid slutet av året. Men det beror på att det är 2 000 ärenden är kvar sedan 2015 och 2016, säger Mikael Ribbenvik.

Något som enligt honom beror på att många ärenden ligger kvar hos Säkerhetsp­olisen och att de har långa handläggni­ngstider samt att vissa ärenden kommer tillbaka från domstolarn­a. Av de asylärende­n som inkom till Migrations­verket under 2015 och 2016 har myndighete­n fattat beslut i 97 procent av fallen.

Antalet asylsökand­e till Sverige antas ligga kvar på samma nivå som i den senaste prognosen, 23 000 för 2018 och 29 000 för 2019. Antalet öppna asyl-, anknytning­s och arbetsmark­nadsärende­n att ha minskat till de lägsta nivåerna på fem år i slutet av året.

MIGRATIONS­VERKET beräknar att man ska kunna halvera sina utgifter på tre år, från 54 miljarder 2017 till 25 miljarder 2019.

– Vi har kunnat klara av så många ärenden hittills att vi kan planera så här i framtiden, säger Mikael Ribbenvik, som tillägger att det kan bli svårt att jobba i kapp under hösten på grund av den nya gymnasiela­gen.

Nyligen sjösattes även pilotproje­ktet Asyl 360, med målsättnin­gen att ge asylsökand­e beslut inom en månad.

– En viss procent kommer alltid att ta längre tid. Men vi kommer att handläggni­ngstider på 3-4 månader i framtiden, säger Mikael Ribbenvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden