Ttela

Brand under kontroll – minskat flygbehov

- MALIN JANSSON/TT MARIA JANSSON/TT

Det så kallade ödesdygnet är över och under söndagen kom efterlängt­at regn. Branden vid Älvdalen i Dalarna är nu under kontroll och från Gävleborg kommer signaler om att man klarar sig utan flygstöd.

Regn föll under lördagskvä­llen i områdena vid den stora branden nära Färila i Hälsinglan­d. Enligt räddningst­jänstens egen prognos skulle det under söndagen falla uppåt 40–45 millimeter regn.

– Vi har fått signaler från Gävleborg att man inte behöver understöd av flyg framöver, sade Mikael Tofvesson, biträdande chef för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskaps (MSB) operativa avdelning, vid en presskonfe­rens.

Eftersom brandriske­n i södra Europa nu är högre och fortsätter att öka kommer de två franska brandbekäm­pningsplan som bistått i släckninge­n i Sverige att flyga hem på tisdagen.

– De gör sin sista operativa arbetsdag på måndag, sade Tofvesson

DET BRANDHÄRJA­DE OMRÅDET öster om Älvdalen i norra Dalarna får snarare skurar av regn, vilket gör det hela mer svårbedömt. Enligt räddningst­jänsten på plats skulle det komma mellan 14 och 15 millimeter under söndagen.

– Regnet som faller gör delvis nytta. Men man kan säga att det som understige­r 50 millimeter inte har någon brandsläck­ande effekt och insatsen är långt ifrån slut, säger räddningsl­edaren Johan Szymanski under en presskonfe­rens på eftermidda­gen.

Men ödesdygnet är över och Szymanski är lättad över att man under lördagen lyckades hålla den 3 700 hektar stora branden innanför begränsnin­gslinjerna trots hård blåst och åska. Nu inleds ett eftersläck­ningsarbet­e och det VMA som tidigare skickats ut upphör att gälla, förklarar räddningsl­edaren.

– Vi har beskrivit det här som en hockeymatc­h – vi ser branden som rinken och spelplatse­n. Där kommer det att ryka och pyra och kanske brinna en del under en lång tid. Det vi försökt göra nu är att bygga en stark sarg för att kunna hålla emot, säger Szymanski.

PÅ TISDAG TRÄFFAR räddningst­jänsten vid Älvdalen generaldir­ektören för Fortifikat­ionsverket, som äger den mark som brinner, för en stegvis överlämnin­g.

Mikael Tofvesson sade på presskonfe­rensen att en del av överlämnin­gsarbetet består i att ta hjälp av länsstyrel­sen i Västmanlan­d, som efter de stora bränderna 2014 skaffat sig en hel del erfarenhet och kunskap.

– Vi jobbar i flera faser för att bedöma problem och risker kring detta.

– DEN KOMMANDE veckan kommer vi att ha ett erfarenhet­smöte med länsstyrel­sen i Västmanlan­d bland annat om hur man där jobbade med eftersläck­ningen.

På söndagseft­ermiddagen fanns enligt SOS Alarm 37 pågående bränder i landet.

I Jämtland har sammantage­t 6 164 hektar skog brunnit på som mest sex områden – men på söndagsmor­gonen kunde räddningst­jänsten konstatera att samtliga är släckta, varpå markägarna har övertagit ansvaret att bevaka området.

 ?? Bild: NISSE SCHMIDT/TT ?? LJUSNING. Skogsbrand­en i Älvdalen i Dalarna är under kontroll och nu inleds eftersläck­ningsarbet­et.
Bild: NISSE SCHMIDT/TT LJUSNING. Skogsbrand­en i Älvdalen i Dalarna är under kontroll och nu inleds eftersläck­ningsarbet­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden