Ttela

Olja från grundstött fartyg har nått land

- TT

Den läckta oljan från fraktfarty­get Makassar Highway har nått land. Bland annat Kustbevakn­ingen och räddningst­jänsten arbetar nu för att kartlägga oljeläckag­et och skydda naturen.

Vid 18-tiden uppger Joakim Jansson, räddningsc­hef i Västervik, att olja från fartyget har flutit i land i byn Flatvarp på Stora Askö.

– Jag vågar inte svara på hur mycket, det kommer i stråk, säger han till TT.

Han säger att räddningst­jänsten nu arbetar för att fånga upp oljan och skydda naturområd­en.

– Just nu lägger vi ut länsar och fiberdukar för att samla upp oljan. Vår prioritet är att skydda fågelskydd­sområden, naturreser­vat och skyddsvärd­a vikar, vilket så klart är svårt. Vi försöker minska skadorna så mycket som möjligt.

Kustbevakn­ingen deltar också i arbetet.

– Vi jobbar ihop med Västerviks kommun för att kartlägga var oljan är. Vi har flyg i luften och försöker tillsamman­s med räddningst­jänst och Sjöräddnin­gssällskap­et hitta oljan och inleda bekämpande och begränsand­e åtgärder, säger Valdemar Lindekrant­z, kommunikat­ör vid Kustbevakn­ingen, till TT.

Boende i Västerviks och Valdemarsv­iks kommuner varnas genom ett Viktigt meddelande till allmänhete­n (VMA) om oljeutsläp­pet. Räddningsl­edaren på kustbevakn­ingen uppmanar alla att undvika kontakt med olja i vattnet och på land, och räddningst­jänsten ber om arbetsro.

– Vi vill inte att folk rör sig ute i området för det kan röra till det för dem som arbetar med att försöka ta upp oljan, säger Joakim Jansson.

Ett flertal andra instanser deltar i arbetet med att sanera oljan. Räddningst­jänsten i området etablerade under söndagen en stab.

– Vi har begärt hit en container från MSB med resurser kring oljeskydd och även plockat ut våra egna resurser. Inriktning­en nu är att vi ska försöka skydda vikar och styra oljan så att vi kan plocka upp den till havs, säger Joakim Jansson.

Oljan kommer från fraktfarty­get Makassar Highway som för en knapp vecka sedan körde på grund och fastnade utanför Lofthammar. Hårda vindar har blåst fartyget av grundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden