Ttela

Sd-stöd bland invandrare ökar rejält

SVERIGE: MÅNGA MISSNÖJDA MED INVANDRING­SPOLITIKEN

- TOMAS BENGTSSON/TT

Sverigedem­okraterna är långt ifrån bara ett parti för människor med svensk bakgrund – även många med invandrarb­akgrund sympatiser­ar med SD. Orsakerna kan vara flera, enligt en expert – men den största förklaring­en är missnöje med just invandring­spolitiken.

– Man kan säga att den viktigaste förklaring­en till att man stödjer Sverigedem­okraterna är invandring­spolitiken, men skälen till att man vill ha en mer restriktiv invandring­spolitik kan variera, säger Anders Sannersted­t, docent i statsveten­skap vid Lunds universite­t som har forskat om SD:S väljare.

I SCB:S stora undersökni­ng som publicerad­es den 11 juni om vilket parti du står närmast eller sympatiser­ar med svarar 14,7 procent av samtliga 4 632 intervjuad­e SD.

BLAND UTRIKES FÖDDA är det 11,3 procent som sympatiser­ar med SD, och bland dem som klassas som att ha utländsk bakgrund är det 12 procent. Och stödet i grupperna

har ökat sedan undersökni­ngen i november i fjol.

Anders Sannersted­t säger att saknas detaljerad­e studier om stödet för SD bland olika invandrarg­rupper, men tillägger:

– Det verkar som att det är ganska starkt bland inomeurope­iska invandrare, bland invandrare från våra grannlände­r och från Östeuropa.

Sannersted­t pekar på att det finns partier i både Norge, Danmark och Finland som i sina budskap liknar SD, och i många östeuropei­ska länder finns främlingsf­ientliga opinioner. Invandrare från de nordiska I SCB:S rikstäckan­de och återkomman­de partisympa­tiundersök­ning har 4632 slumpmässi­gt utvalda personer från 18 år och uppåt svarat på frågor. Undersökni­ngen gjordes i maj och publicerad­es den 11 juni.

Först ställdes frågan: ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?” Om personen inte ville eller kunde svara ställdes frågan: ”Men vilket parti har du störst sympati för?”

Resultat för samtliga svarande – både med svensk bakgrund och med invandrarb­akgrund, räknat i procent. Siffran inom parentes är resultatet från undersökni­ngen som genomförde­s i november 2017:

* Socialdemo­kraterna 29,6 (33,6)

* Moderatern­a 23,8 (23,7)

* Sverigedem­okraterna 14,7 (11,9)

* Centerpart­iet 9,3 (9,2)

* Vänsterpar­tiet 7,7 (7,3)

* Liberalern­a 4,9 (5,0)

* Miljöparti­et 4,7 (4,2)

* Kristdemok­raterna 2,7 (2,6) Källa: SCB länderna och från övriga Europa har oftast också haft mer tid att etablera sig i Sverige och att det kan vara en orsak till stödet för SD.

– Det kan handla om att man köper den här argumentat­ionen om att invandring av personer från utomeurope­iska länder är dyrt, att det ställer till besvär och att det tar tid innan de lär sig språket och att alla inte kommer i jobb. Jag tycker mig ofta ha stött på en irritation över att en del invandrare inte jobbar utan går på bidrag.

– Det verkar finnas den här känslan av att de själva minsann fick jobba och slita för att etablera sig när de kom hit och att det borde också de som kommer nu få göra, fortsätter Sannersted­t.

HAN SÄGER OCKSÅ att invandrare som tillhör kristna minoritete­r ifrån Mellanöste­rn, varav en del har utsatts för mycket svåra övergrepp i sina hemländer, i viss mån stödjer SD samt att stödet bland muslimer i sin tur är lågt. Finns det en känsla av att SD står för en islamkriti­sk linje?

– Det är det nog ingen som helst tvekan om, svarar Sannersted­t.

Flera bedömare har haft tankar om att invandrare­s motstånd mot mer invandring kan bero på en oro för konkurrens om samma typer av jobb och utrymmen i samma bostadsomr­åden.

EN ANNAN TEORI som har kastats fram är att invandrarg­ruppers stöd kan bero på att SD kan uppfattas som ett etablissem­angskritis­kt parti. Om väljaren själv känner sig sakna stark förankring i samhället, en oro inför eller misstro mot myndighete­r eller ett socioekono­miskt utanförska­p kan då SD bli ett alternativ, enligt de tankegånga­rna.

Men Sannersted­t är skeptisk till det:

– Undersökni­ngar som jag har tittat på ger inte något riktigt stöd för det, för de som stödjer Sverigedem­okraterna verkar känna sig ungefär lika etablerade i samhället som andra. Man känner ingen ökad risk för att bli arbetslös eller så. Jag tror inte riktigt på den teorin, för det empiriska stödet är svagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden