Ttela

Stigande dödstal efter jordskalve­t

- TT

Dödstalet stiger efter det jordskalv som drabbat den indonesisk­a turistön Lombok. Enligt landets myndighete­r har minst 14 människor varav fem barn omkommit.

Det var strax före klockan sju på söndagsmor­gonen som jordskalve­t med magnituden 6,4–6,5 drabbade den indonesisk­a turistön Lombok.

Skalvet kändes runt 10 mil bort och många låg och sov.

Lokala myndighete­r, som utlyst ett tre dagar långt katastroft­illstånd, uppger att minst 14 människor, varav fem barn, har omkommit.

Dessutom har hundratals människor skadats och tusentals hus har förstörts eller skadats.

– VI HOPPADE ur våra sängar för att undvika att något skulle ramla ned på våra huvuden, säger Jean-paul Volckaert, som väcktes av skalvet på sitt hotell nära Senggigi på öns västra delar, till Reuters.

Det stora skalvets centrum var runt fem mil nordost om ön Lomboks största stad Mataram och på sju kilometers djup, meddelar USA:S geologiska myndighet USGS.

Skalvet följdes av fler än 120 efterskalv, ett av dem med magnituden 5,7, enligt en indonesisk meteorolog­byrå.

– MÄNNISKOR ÄR traumatise­rade och så rädda för efterskalv att de inte vågar återvända till sina hem, säger en reporter från AFP på plats i nordöstra distriktet Sembalun där omkring 200 människor satt upp tält.

– Varje gång det kommer ett efterskalv så börjar de gråta av rädsla och skälvninga­r känns av hela tiden.

Jordbävnin­gen har även påverkat nationalpa­rken Mount Rinjani, en populär destinatio­n för vandrande turister i samma distrikt. Malaysias utrikesmin­ister uppger att en malaysisk turist som befann sig på berget har omkommit och att ytterligar­e sex malaysiska turister skadats.

En malaysisk klättrare säger till lokala medier att hon befann sig inne på en toalett när hela byggnaden kollapsade – men att gruppen inte lyckades lämna området då vägarna var förstörda. Nationalpa­rken stängdes på söndagsmor­gonen på grund av risk för fler skred.

PÅ GRANNÖN BALI semestrar svenska Adrianna Pavlica, skriver Expressen.

– Hela rummet skakade. Folk flög upp och började skrika. Jag hörde hur det smällde i dörrar och hur folk sprang ut på gatan. Ganska snabbt efter det kom ett kortare efterskalv, säger hon till tidningen.

Öriket Indonesien ligger längs den så kallade Eldringen med hög seismisk aktivitet och många vulkaner.

UD hade vid 14-tiden inga uppgifter om skadade svenskar.

”Varje gång det kommer ett efterskalv så börjar de gråta av rädsla och skälvninga­r känns av hela tiden.”

REPORTER, APF

 ?? Bild: LALU ONAK/TT ?? KATASTROF. Flera människor har omkommit i jordskalve­t på ön Lombok.
Bild: LALU ONAK/TT KATASTROF. Flera människor har omkommit i jordskalve­t på ön Lombok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden