Ttela

Zimbabwe är

ZIMBABWE: DAGENS VAL DET FÖRSTA SEDAN ROBERT MUGABE

-

Zimbabwe förbereder sig på det första valet efter Robert Mugabe, som styrde med järnhand i 37 år. Måndagens historiska val står mellan Mugabes efterträda­re Emmerson Mnangagwa – ”Krokodilen” – och den unge karismatis­ke utmanaren Nelson Chamisa.

In i det sista försökte han klamra sig kvar vid makten. Men till sist tvingades Mugabe avgå i november i fjol – efter ett vanstyre som lagt ekonomin i ruiner. Nu står kampen mellan president Mnangagwa och opposition­sledaren Chamisa, som tog över efter att Morgan Tsvangirai dog i februari.

– JAG TROR att det kommer att bli mycket jämt, säger Ellen Dingani, som är chef vid Zimbabwe election support, Zesn, som arbetar för fria och demokratis­ka val.

Efter ett attentat mot Mnangagwa i juni befarades att mer våld skulle följa, men så har det inte blivit.

– Mordförsök­et mot presidente­n var förstås en mycket oroväckand­e händelse. Något liknande har aldrig tidigare hänt under ett val. Men i övrigt har valprocess­en gått relativt lugnt till, konstatera­r Ellen Dingani.

Jämfört med Mugabe-eran – då valen kantades av våld, hot och fusk – märks en tydlig skillnad till det bättre, enligt Ellen Dingani.

ETT VIKTIGT SAMTALSÄMN­E i Zimbabwe är hur Mnangagwa kommer att infria sina många fagra löften om han vinner.

– Folk frågar sig varför förändring­arna inte redan har införts av regeringen, som ju redan sitter på makten. Folk blir förvirrade av det-

 ??  ?? VÄLJARE KRÄVER RÄTTVISA. I huvudstade­n Harare demonstrer­ade tusentals anhängare till opposition­spartiet, med
VÄLJARE KRÄVER RÄTTVISA. I huvudstade­n Harare demonstrer­ade tusentals anhängare till opposition­spartiet, med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden