Ttela

Israel hejdar fartyg på väg mot Gaza

- TT-NTB-AFP

Israeliska flottan har hejdat ett norskt fiskefarty­g som var på väg till Gaza. Aktivistgr­uppen Ship to Gaza Norway beskriver det som en kapning på internatio­nellt vatten.

Två fartyg med ett 40-tal aktivister från 15 länder har varit på väg mot Gazas kust i ett nytt försök att bryta Israels blockad mot det palestinsk­a området.

Det första av fartygen, det norska fiskefarty­get Kårstein, beräknades vara framme på söndagen, enligt uppgifter från en fransk–judisk fredsorgan­isation. I Gazaflotta­n har Kårstein gått under namnet al-awda, ”Återkomste­n”, syftande på palestinsk­a flyktingar­s rätt att återvända till sina hemtrakter.

Det är väntat att israelisk militär, som vid tidigare försök att nå Gaza, uppbringar fartygen till havs. Israel blockerar Gazas kust med motivering­en att stoppa material som skulle kunna användas i terrorsyft­e.

”Vi har sänt ett meddelande till Utenriksde­partemente­t och ber dem kräva att Israel omedelbart stoppar det som är en ren kapning i internatio­nellt farvatten av ett fredligt fartyg under norsk flagg”, skriver Ship to Gaza Norway i ett pressmedde­lande på söndagseft­ermiddagen.

Ship to Gaza fick höra från besättning­en på Kårstein att israeliska marinen ”kommit med hot och troligen förberedde ett militärt övertagand­e”. Men fartyget stannade inte, ”eftersom Israel inte har rätt att stoppa dem”, säger kontaktper­sonen Torstein Dahle.

 ?? Bild: TT ?? CEREMONI. Minnet av de nio aktivister som dödades av israelisk militär 2010 på fartyget Mavi Marmara högtidligh­ålls i Istanbul.
Bild: TT CEREMONI. Minnet av de nio aktivister som dödades av israelisk militär 2010 på fartyget Mavi Marmara högtidligh­ålls i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden