Ttela

Redo för val

- HELENA NORDENBERG/TT

ta och många anser att regeringen­s budskap saknar trovärdigh­et.

Svaret från Mnangagwa – som tidigare var Mugabes högra hand och var ökänd för sina brutala metoder – har varit att först ska valet vinnas och makten säkras på längre sikt, därefter kan reformer genomföras.

Regeringsp­artiet Zanu-pf förfogar över en mäktig valapparat.

LANDSBYGDE­N ÄR SEDAN gammalt partiets starka fäste. Men Chamisa och opposition­spartiet Rörelsen för demokratis­k förändring (MDC) har en chans att nå framgång hos grupper på landsbygde­n, inte minst då Chamisa talar de två största lokala språken shona och ndbele.

Den blott 40-årige utmanaren lockar många unga väljare och han är populär hos den urbana befolkning­en.

Något som dock har väckt ont blod är Chamisas kvinnoföra­ktande * I dag, den 30 juli hålls allmänna val och presidentv­al i Zimbabwe.

* Opposition­spartiet har riktat kritik mot regeringsp­artiet och varnar för valfusk. Regeringen har dock givit upprepade löften om att presidentv­alet ska vara transparen­t, fritt och rättvist.

* Ett positivt tecken är att observatör­er från EU denna gång har tillåtits övervaka valet den 30 juli. Det har inte hänt sedan 2002, något som då slutade med att Sveriges Pierre Schori, som var chef för EU:S valobserva­törer i Zimbabwe, kastades ut ur landet. Källor: AFP med flera. kommentare­r. Vid ett valmöte uppgav han att han skulle ”ge bort” sin 18-åriga syster till Mnangagwa om presidente­n fick fem procent av rösterna i valet, enligt dagstidnin­gen The Herald.

NÄR DET GÄLLER jämställdh­etsfrågor har även den sittande regeringen varit orsak till stor besvikelse, konstatera­r Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp.

– Förhoppnin­garna var stora att Mnangagwa skulle inkludera fler kvinnor i sin regering men så blev det inte, säger hon.

Sofia Calltorp understryk­er att Sveriges biståndspo­licy för Zimbabwe är oförändrad.

– I dagsläget är det inte aktuellt att samarbeta direkt med den zimbabwisk­a staten.

 ?? Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/TT ?? krav på att presidentv­alet i dag, den 30 juli ska gå rättvist till.
Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/TT krav på att presidentv­alet i dag, den 30 juli ska gå rättvist till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden