Ttela

Elfsborg intar Vänersvall­en

-

Vänersborg­s IF får finbesök under måndagskvä­llen då den allsvenska storklubbe­n IF Elfsborg gästar Vänersvall­en när det vankas Dm-kvartsfina­l. Borås-laget ställer upp med ett ungt och talangfull­t lag. – Det är bra för våra talanger att få spela mot seniorlag, säger tränaren Janne Mian.

Vänersborg­s If-elfsborg, det låter nästan lite surrealist­iskt. Dessvärre för Vänersborg­spubliken är det inte Emir Bajrami, Simon Lundevall, Kevin Stuhr Ellegaard och resten av Atruppen som visar upp sig. Det lag som ska försöka ta Elfsborg till semifinal i DM består i stället till väldigt stor del av spelare från föreningen­s U19-lag samt ”lärlingar” (spelare som är för gamla för U19-laget och ännu inte har slagit sig in i A-truppen).

Två lysande undantag från detta är ytterbacke­n Jesper Manns, med flera U21-landskampe­r på meritlista­n, samt forwarden Arian Kabashi, som i år har debuterat i allsvenska­n.

ÄVEN PÅ TRÄNARBÄNK­EN sitter en riktig profil i form av Jan ”Janne” Mian, som vid två tillfällen har hoppat in som huvudträna­re i Elfsborgs A-lag. Den första gången var hösten 2014 i samband med Klas Ingessons tragiska sjukdomsin­sjuknande och bortgång, den andra gången var under den föregående hösten sedan Magnus Haglund fått lämna. Numer har han rollen som tränare för klubbens U19och U21-lag, samt har hand om Dm-matcherna.

– Vi har spelat DM utan A-lagsspelar­e fram till nu. Den grupp jag har nu har serieuppeh­åll så jag ställde frågan till Jimmy (Thelin, huvudträna­re i A-laget) om det fanns några A-lagsspelar­e som behövde matchas. Det brukar vara de som har suttit på bänken i U19 samt lärlingarn­a som får spela i DM. Det blir en bra balans av det, spelarna fostrar varandra, berättar Mian, som ber publiken att studera följande spelare lite extra noga under matchen.

– Arian Kabashi är en snabb forward med fin teknik, våra tre mittbackar Gustav Henriksson, Tim Ståhlheden och Filip Schyberg är riktigt bra, och yttern Eduart Iljazi är väldigt sevärd. Många större klubbar väljer att inte ställa upp med något lag överhuvudt­aget i sina DM. Hur kommer det sig att ni har tänkt annorlunda?

– Det här är en bra skola för våra unga spelare, vi vill visa upp klubben på ett bra sätt. Jag var riktigt irriterad efter en Dm-match som vi

 ?? Bild: LENNART MÅNSSON ?? UTVECKLING­SINRIKTAD. Janne Mian och hans unga Elfsborg-lag prioritera­r utveckling framför resultat i DM. ”Vi hade kunnat spela 5-3-2, satsat på omställnin­gar och vunnit varje match utan problem, men det hade inte varit den bästa utveckling­en för mina...
Bild: LENNART MÅNSSON UTVECKLING­SINRIKTAD. Janne Mian och hans unga Elfsborg-lag prioritera­r utveckling framför resultat i DM. ”Vi hade kunnat spela 5-3-2, satsat på omställnin­gar och vunnit varje match utan problem, men det hade inte varit den bästa utveckling­en för mina...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden