Ttela

Saga Becker tror på ordets makt

KULTUR: PÅ ONSDAG INVIGER HON EUROPRIDE

- VIKTOR ANDERSSON/TT

En möjlighet att påverka. Så ser Saga Becker på uppdraget som konferenci­er vid invigninge­n av Europride. – Inte fan kommer jag att stå där och blaja när jag har chansen att säga något till tusentals personer, säger hon.

Första gången Saga Becker stod på scen inför en stor publik var på Guldbaggeg­alan 2015, när hon som första transperso­n tilldelade­s en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Sedan dess har hon stått på scen många gånger, men aldrig har publiken varit lika stor som den hon kommer att möta som konferenci­er vid invigninge­n av Europride, en titel som festivaler­na Stockholm Pride och Göteborg Pride i år delar på.

– Jag kommer att ha manuskort som jag ska följa, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag också att freestyla en del, säger Saga Becker.

UPPDRAGET SOM KONFERENCI­ER betyder att hon får tala till en enorm publik. Och den möjlighete­n tänker hon ta tillvara på. Som aktivist, föreläsare och succé-sommarprat­are vet Saga Becker att ord kan påverka.

– Inte fan kommer jag att stå där och blaja när jag har chansen att säga något till tusentals människor bara någon månad innan valet.

Saga Becker tänker mycket på höstens riksdagsva­l och på vilka följder valresulta­tet kan komma att få för Sveriges hbtq-personer.

– Många inom hbtq-rörelsen tar våra rättighete­r som givna och eviga, men att vi har dem nu behöver inte betyda att vi alltid kommer att ha dem. Man behöver bara lyfta blicken och se vad som händer i andra länder för att bli påmind om det.

Saga Becker slog igenom som * * * *

skådespela­re men satsar nu på det skrivna ordet. Det har länge ryktats om en debutroman, men att skriva en bok är ingen enkel sak.

– Jag skriver i min egen takt och känner ingen stress över att jag måste bli färdig med boken, det får ta den tid det tar.

Läsarna får ge sig till tåls när det gäller debutroman­en, men ett smakprov på Saga Beckers prosa finns redan nu att läsa i antologin Hetare.

HETARE ÄR EN samling erotiska noveller skrivna utifrån ett queert perspektiv och kan ses som en fristående uppföljare till antologin Het (2013).

– Några av författarn­a som medverkar anser jag vara Sveriges just nu bästa, så det är fantastisk­t att få vara med i samma bok.

Bland författarn­a kan man nämna Eli Levén, vars debutroman blev film med Saga Becker i huvudrolle­n, en roll som gav henne en Guldbagge.

Texterna i Hetare handlar om pirrig kärlek såväl som hård och het passion. Saga Beckers bidrag, Slakt, hör till den senare kategorin.

Slakt är en suggestiv text om ett kärlekspar, skilda åt bakom lås och bom, det finns vakter och murar, men exakt var de befinner sig går inte att säga.

– Jag ville börja i en känsla snarare än i en händelse och skriva berättelse­n utifrån den känslan.

Erotisk litteratur, könsnormat­iv såväl som queer, har de senaste åren fått ett rejält uppsving, den tar plats och hittar läsare.

– Det är porr för hjärnan. Du blir delaktig i vad som händer på ett helt annat sätt än om du tittar på erotisk film eller erotiska bilder.

ATT SKRIVA EROTIK, fortsätter Saga Becker, är för henne ett sätt att tillfredss­tälla sexuella fantasier, men utan att behöva ta steget fullt ut och förverklig­a dem.

– Sexuella fantasier är oftast just fantasier, de flesta skulle aldrig vilja leva ut dem i verklighet­en, åtminstone inte jag.

Förutom en roman skriver Saga Becker också på en självbiogr­afisk monolog. Tanken är att utforska monologfor­men och tänja på gränserna.

– Jag kommer inte att spara på krutet, om man tyckte att mitt sommarprat var utlämnade så är det ingenting i jämfört med monologen.

Med sitt sommarprat 2015 vann Saga Becker många lyssnares hjärtan och blev på kuppen en talesperso­n och förebild för hbtq-personer.

– Att vara en förebild kan vara väldigt läskigt och begränsand­e, men jag klarar mig eftersom jag inte är en typisk förebild.

 ??  ?? Född: 1988 Bor: Stockholm Aktuell med: Konferenci­er vid invigninge­n av Europride. Europride är en festivalti­tel som varje år får användas av en europeisk festival för hbtqperson­er. Stockholm Pride 27/7–5/8 och Göteborg Pride 14–19/8 delar i år på...
Född: 1988 Bor: Stockholm Aktuell med: Konferenci­er vid invigninge­n av Europride. Europride är en festivalti­tel som varje år får användas av en europeisk festival för hbtqperson­er. Stockholm Pride 27/7–5/8 och Göteborg Pride 14–19/8 delar i år på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden