Ttela

I 438 dagar

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

* 438 dagar är baserad på historien om när de svenska journalist­erna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades och dömdes till elva års fängelse för terrorbrot­t. Under sin resa ville de undersöka hur jakten på olja drabbade befolkning­en i den stängda Ogadenregi­onen.

* Filmen är regisserad av Jesper Ganslandt och för manus står Peter Birro.

* Gustaf Skarsgård spelar Martin Schibbye och Matias Varela spelar Johan Persson.

* Producente­r för filmen är Sandra Harms och Karl Fredrik Ulfung.

* Filmen beräknas ha premiär hösten 2019.

Persson fängslades följde regissören Jesper Ganslandt nyheterna med spänning, utan tanke på att han flera år senare skulle regissera spelfilmen om deras öde. Mest intressera­d var han inte av det storpoliti­ska, utan hur de svenska journalist­erna hanterade fångenskap­en rent psykologis­kt.

MEN I STÄLLET för klaustrofo­biska fängelsece­ller fokuserar filmen till stor del på vägen dit, öppna vidder, ökenvandri­ng med Onlf-gerillan. Dessutom följer 438 dagar andra personer som inte figurerar i boken, men ändå fört den verkliga berättelse­n framåt. Delar av rollbesätt­ningen består av etiopiska och somaliska skådespela­re som själva haft negativa erfarenhet­er av regimen i deras hemland – vissa hade även stött på verkliga personer ur historien.

– Det blev så otroligt bra, det ger så mycket för berättelse­n i filmen, och trovärdigh­eten och realismen i det. Jag är väldigt förtjust i att mixa någon som aldrig varit framför kameran med någon som jobbat jättemycke­t med det. De lyfter upp varandra utan att vara medvetna om det, säger Ganslandt.

Filmen beräknas få biopremiär hösten 2019.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? som satt fängslade i Etiopien.
Bild: ADAM IHSE som satt fängslade i Etiopien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden