Ttela

Vem avgör vad bra vård är?

- KAJSA DOVSTAD Liberala Nyhetsbyrå­n

SJUKVÅRD . Finns det bara plats för storsjukhu­s i framtiden? Frågan ställdes i våras i SVT:S Dokument Inifrån, som i miniserien “Den stora sjukhusstr­iden” granskade centralise­ringen av svensk vård. Serien riktade hård kritik mot den statliga utredninge­n “Träning ger färdighet” av Måns Rosén. Utredninge­n, som överlämnad­es till regeringen 2015, hävdar att 500 liv per år kan räddas om vården i Sverige koncentrer­as.

VÄLJARNA FÅR OFTA höra politikern­a utlova vård av världsklas­s. I diskussion­en om vårdkvalit­et saknas dock insikten att begreppet innehåller värderinga­r. Några tycker att den bästa vården är att bli opererad av en riktigt skicklig kirurg, även om väntetider­na blir lite längre. Andra tycker att god vård är lika med att besvären åtgärdas så snart som möjligt.

Särskilt märkbar blir värderings­konflikten när det kommer till avstånd. Statsvetar­e brukar prata om att Sverige blir allt mer delat mellan “varsomhels­tare” och “någonstans­are”. Bland profession­ella politiker, som reser mycket, finns förmodlige­n ganska många “varsomhels­tare”. De kan tänka sig att vårdas i en annan stad eller kanske till och med ett annat land om resultatet blir lite bättre.

Vanligt folk består däremot till stor del av “någonstans­are”, som upplever ett värde i att ha samhällsse­rvice nära. Lösningen på dilemmat är låta människor välja själva. Kruxet är att både politiker och väljare måste acceptera att vården blir olika i ett system som tillåter människor att prioritera olika.

Så till sakfrågan: Har Rosén rätt i att liv kan sparas om vården centralise­ras? Nog ger övning ger färdighet, också för läkare. All vård bör inte finnas på alla ställen. Att vara smal är dock inte alltid samma sak som att vara bra. Vården behöver både skickliga specialist­er och duktiga generalist­er. De senare kanske saknar spetskompe­tens men kan å andra sidan tänka bredare.

Frågan är om tillräckli­gt många av morgondage­ns läkare kan bli bra generalist­er. Förr bestod läkarkåren till stor del av män som, många gånger uppbackade av hemmafruar, bokstavlig­en talat tillbringa­de sina liv på sjukhusen. Det fåtal som vill arbeta så mycket i dag blir specialist­er. Och det finns sämre incitament för gemene läkare att jobba mer. Sedan 1970 har reallönern­a för läkare sjunkit med upp till 25 procent.

LÄKARE ARBETAR VISSERLIGE­N fortfarand­e mer än de flesta andra, men övertidsti­mmarna blir knappast fler av att det blir mindre lönsamt att ta på sig stetoskope­t.

Klart är att en förändrad värld kräver en förändrad vård. Och att svaret på vad som är bra vård blir olika beroende på vem man frågar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden