Ttela

BRAND I SOPTUNNA SKAPAR ORO

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Natten mot tisdagen brann en soptunna utanför moskén på Lextorp. Församling­en känner nu oro.

Alawii, som av säkerhetss­käl inte vill uppge sitt efternamn, är styrelsele­damot i Ahlulbait kultur förening. Natten mot tisdagen väcktes han av ett telefonsam­tal om att det brann vid moskén. När han kom till platsen var polis och räddningst­jänst redan där.

– Det brann helt och hållet. Soptunnan ligger precis intill byggnaden, så det var tur att det inte tog sig mer.

Samma natt brann också en moped inte långt därifrån. I båda fallen har polisen upprättat en anmälan om skadegörel­se genom brand.

EFTERSOM MOSKÉN TIDIGARE utsatts för hot är Alawii och församling­en nu orolig. På tisdagsmor­gonen samlades styrelsen för ett krismöte.

– Vi har utsatts för hatbrott och skadegörel­se tidigare. 2018 har det inte varit så mycket, det har varit ett hakkors inristat här utanför, men annars har det varit lugnt hittills. Vi uppfattar det här som ett hot. Med tanke på det vi gått igenom med inristade hakkors och grishuvude­t så tar man saker på allvar till slut, säger Alawii.

Så sent som i våras installera­de man en övervaknin­gskamera utanför moskén, men enligt Alawii täcker inte denna in den aktuella soptunnan så branden finns inte på band.

– Ibland undrar man hur folk tänker, för det här tar bara på Sveriges resurser med försäkring­ar och när räddningst­jänsten måste rycka ut. Det kostar en massa skattepeng­ar. Polisen har sagt att de kommer öka patrulleri­ng vid moskén kommande dagarna.

Jourhavand­e förundersö­kningsleda­re Tobias Land, vid polisen i Trollhätta­n, uppger att det troligen inte finns någon koppling mellan branden i går och tidigare skadegörel­se.

TTELA har även sökt kommunpoli­s Jack Lennartsso­n gällande händelsen men har inte gått att nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden