Ttela

Varg dödade och skadade flera får

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: En varg har dödat två får och skadat tre, vid ett angrepp i Håverudstr­akten i Dalsland.

En varg har angripit en fårbesättn­ing i Upperud, vilket resulterad­e i två döda djur och tre skadade. – De får som överlevde är väldigt uppskakade efter det som hänt så vi vet inte om vi måste avliva dem, berättar David Naraine på gården Svanängen, i Köpmannebr­o.

Fårbesättn­ingen gick på sommarbete några kilometer från gården när paret Marie och David Naraine fick ett samtal från markägaren om ett dött får.

– Det låg två döda får i hagen och resterande tiotal som var kvar tog vi hem till gården. Tre hade allvarliga bitmärken så dessa fick vi avliva, säger David Naraine.

Det var söndagen den 22 juli, vid åtta-tiden på morgonen, som angreppet upptäcktes och han berättar att det var svårt att hitta rätt person att kontakta.

– Vi ville inte flytta besättning­en innan en kontrollan­t bekräftat skadorna, med tanke på ersättning­sanspråken. Det var inte jättekul att stå där hela dagen i värmen men till slut fick vi tag i en veterinär som lovade att hjälpa oss.

Gillis Persson, besiktning­sman på länsstyrel­sens viltenhet i Västra Götaland, anlände till platsen för angreppet på eftermidda­gen och han kunde snabbt konstatera att varg varit i farten.

– Det är bara björn och varg som orsakar sådana skador så det var ett klockrent vargangrep­p.

Beteshagen hade godkända elstängsel och fårstaket men det fanns en öppning mot vattnet och troligen har vargen kommit den vägen.

Fårägarna har fått bekräftat att de får ersättning för de dödade djuren, samt de tre som avlivades till följd av skador. Däremot utgår ingen ersättning för destruktio­n av avlivade djur samt produk tionsbortf­all.

– Vi uppskattar produktion­sbortfalle­t till runt 60 000 kronor för den här säsongen, för djur som inte kan producera lamm samt päls.

TTELA har tidigare berättat om David och Marie Naraines satsning på andelslamm och den verksamhet­en påverkas inte av förra veckans händelse.

– Som tur är tog vi hem våra 18 andelslamm innan vargangrep­pet till följd av dåligt bete så alla som har tecknat avtal om andelslamm kan vara lugna, säger David.

Trots bakslaget med vargangrep­pet, samt bristen på foder och bete till följd av torkan, finns inga planer på att sluta med verksamhet­en.

– Det känns ganska tungt just nu men vi är vana vid smällar och kommer att resa oss igen. Men vi får se över vår planering och kanske låta bli att slakta lamm så att de kan producera lamm nästa år istället. Vi får se vad som händer.

Enligt Gillis Persson fanns inget vargrevir på Kroppefjäl­l den gångna vintern men vid reviret i Dals-ed/norge, konstatera­des valpar.

– Vi hittade ingen spillning för dna-analys så vi vet inte varifrån den kommer. Om det blir upprepade angrepp där samma varg misstänks ställa till oreda övervägs skyddsjakt men det sker inte vid enstaka angrepp.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? TUR I OTUREN. Till följd av dåligt bete hade David Naraine och hans hustru Marie tagit hem 18 lamm från hagen innan vargangrep­pet och därför påverkas inte de kunder som har tecknat avtal om andelslamm.
Bild: CHRISTIAN FLODIN TUR I OTUREN. Till följd av dåligt bete hade David Naraine och hans hustru Marie tagit hem 18 lamm från hagen innan vargangrep­pet och därför påverkas inte de kunder som har tecknat avtal om andelslamm.
 ?? Bild: - - ?? VARGANGREP­P. Fåren bar spår av tydliga vargangrep­p, enligt länsstyrel­sens besiktning­sman.
Bild: - - VARGANGREP­P. Fåren bar spår av tydliga vargangrep­p, enligt länsstyrel­sens besiktning­sman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden