Ttela

Ansvaret för arbetsmark­nad måste renodlas

- JESSICA KATZ Liberala Nyhetsbyrå­n

JOBBPOLITI­K . Kommunerna lägger stora resurser på arbetsmark­nadspoliti­ska insatser. Det visar en ny sammanstäl­lning från SKL. Cirka fem miljarder kronor används för att få människor i arbete runt om i landet trots att kommunerna saknar ansvar för arbetsmark­nadspoliti­ken. Antalet personer som nås av insatserna har dessutom ökat med 5 400 från 2016 till 2017.

EN STOR DEL av åtgärderna handlar om arbetsträn­ing, praktikpla­tser och subvention­erade jobb – det vill säga, precis samma saker som Arbetsförm­edlingen sysslar med. Motivering­en till att spendera miljarder av kommunerna­s budgetar är att de och Arbetsförm­edlingen har gemensamma utmaningar. Däri inbegrips kommunerna­s uppdrag att hjälpa ungdomar och nyanlända som står långt från arbetsmark­naden. Men enligt SKL handlar det snarare om att kommunerna inte tycker att Arbetsförm­edlingen klarar sitt uppdrag tillräckli­gt väl.

I en intervju i Sveriges Radio (30/7) säger Leif Klingensjö, sektionsch­ef på avdelninge­n för utbildning och arbetsmark­nad vid SKL, att ökningen av arbetsmark­nadsåtgärd­er på kommunal nivå bara delvis beror på det ökade antalet statligt subvention­erade anställnin­gar i framför allt kommunal verksamhet. En viktig förklaring är att kommunerna vill få fler i arbete när arbetsmark­naden är stark.

Oavsett vilka skäl kommunerna har är det dock orimligt att det offentliga dubbelarbe­tar och dubbelbeta­lar för att få folk i arbete. Ansvarsför­delningen mellan kommunerna och Arbetsförm­edlingen borde därför förtydliga­s. Medan Arbetsförm­edlingen förmedlade drygt 13 procent av jobben 2017 (SCB:S Arbetskraf­tsundersök­ning), gick 29 procent av deltagarna till arbete tack vare kommunala insatser.

FÖRUTOM ATT KOMMUNERNA har en bättre översikt över problembil­den och större incitament att hjälpa personer med försörjnin­gsstöd, kan de också tänkas ha tätare och bättre kontakt med lokala näringsidk­are och lokal socialtjän­st. En konstrukti­v lösning vore därför att låta Arbetsförm­edlingen hantera personer nära arbetsmark­naden, och att deltagare som befinner sig längre bort från arbetsmark­naden blir ett kommunalt ansvar.

Det är till syvende och sist kommunerna som förlorar på ökande kostnader för försörjnin­gsstöd och minskande kommunal skattebas. Arbetsförm­edlingen saknar den typen av drivkrafte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden