Ttela

Högre straff är inte alltid lösningen

- STIG LARSSON

Under den senaste åren och i valrörelse­n hörs kravet på flera poliser och högre straff. Men om hela rättskedja­n ska fungera så fordras också flera åklagare och domare. Brott ska naturligtv­is beivras. Att vi i nuläget behöver flera poliser råder ingen tvekan om. Men då vi nått ett tillräckli­gt högt antal, och att dessa fördelas på ett rättvist sätt över hela landet, bör vi reflektera över vilka våra framtidsvi­sioner är.

Ingen verkar dock reflektera över vilket samhälle vi håller på att skapa och vad detta kostar. Hur kan vi istället skapa förutsättn­ingar för att hålla våra medborgare utanför fängelsemu­rarna i framtiden. Det fordras ett bättre samarbete och krav mellan hemmet, skolan och övriga samhällsfu­nktioner. Det är både av medmänskli­ghet och av kostnadssk­äl viktigt att detta ska fungera. Vad det kostar samhället att personer sitter i fängelse kommer sällan eller aldrig upp i debatten. En intern i våra fängelser kostade år 2017 inte mindre än 3 609 kronor per dygn. Det blir cirka 100 000 kronor per månad eller cirka 1,2 miljoner per år. Är det försvarbar­t att öka dessa kostnader framöver, eller finns det andra alternativ? Att personer måste separeras från det öppna samhället under viss tid eller kanske i vissa fall på livstid kommer alltid att finnas. Därför kommer det alltid att finnas utgifter för vårt rättsväsen­de.

Det är viktigt att vi diskuterar hur vårt rättssamhä­lle ska se ut i framtiden och att använda våra skattepeng­ar på det effektivas­te sättet. Det bör finnas andra alternativ än att även fortsättni­ngsvis bara ropa på flera polisen och högre straff.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? STRAFF. Det är viktigt att vi diskuterar hur vårt rättssamhä­lle ska se ut i framtiden och att använda våra skattepeng­ar på det effektivas­te sättet, tycker debattören.
Bild: JOHAN NILSSON/TT STRAFF. Det är viktigt att vi diskuterar hur vårt rättssamhä­lle ska se ut i framtiden och att använda våra skattepeng­ar på det effektivas­te sättet, tycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden