Ttela

Låt staten bli huvudman för skolan

-

I en undersökni­ng som Lärarnas Riksförbun­d har låtit göra svarade 81 procent av de tillfrågad­e lärarna att staten har bäst förutsättn­ingar att vara huvudman för skolan. Det är inte utan goda skäl som lärarna vill ha staten som huvudman igen.

I Sverige har vi ett kommunalt självstyre som är tämligen långtgåend­e. På vissa områden fungerar det klart tillfredss­tällande. Det finns dock områden som är av nationell betydelse och det är viktigt att vi har en debatt om vem som ska vara huvudman för vad.

Att våra barn och ungdomar når kunskapsmå­len är av stor nationell betydelse. Den svenska skolan blev kommunalis­erad i början av 1990-talet efter beslut av riksdagen 1989. Tanken var god, nämligen att besluten kring skolan skulle komma närmare medborgarn­a.

Det som har hänt sedan kommunalis­eringen är att kvalitén på skolan har försämrats på ett minst sagt påtagligt sätt. Eleverna är utelämnade till vilka ambitioner och förutsättn­ingar kommunerna har. Det kommunala huvudmanna­skapet har alltså undergrävt likvärdigh­eten. Det är stora skillnader mellan de kommuner som satsar mest respektive minst på skolunderv­isningen.

Detta skapar en skola med mycket skiftande kvalité. Dagens styrning av skolan är dessutom otydlig. Genom att staten delvis styr skolan genom lagar, läroplaner och lärarutbil­dningar medan kommunerna är huvudmän och finansiera­r verksamhet­en skapas ett slags dubbelkomm­ando över skolpoliti­ken.

När det gäller skillnader i resursförd­elningen beror det sällan på elevers olika behov utan på kommunerna­s prioriteri­ngar. Ofta ser vi att kommuner med de största behoven av satsningar i sina skolor, till exempel på grund av sociala problem, också är de kommuner som ofta har minst skattekron­or och resurser.

Vi behöver en stark nationell samordning kring den svenska skolan där elever, lärare och föräldrar kan vara säkra på att skolan är ett prioritera­t område oavsett vilken kommun man befinner sig i. Därför är det hög tid att återförsta­tliga skolan. ADAM FRÄNDELID (V)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden