Ttela

Spelmarkna­den ska styras upp

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Nu börjar arbetet med att styra upp den svenska spelmarkna­den. Med start onsdag kan bolag och andra aktörer ansöka om licens hos Lotteriins­pektionen, ett krav i den nya skärpta spellagen. Omreglerin­gen är dock inte tillräckli­g, enligt Spelberoen­des riksförbun­d.

Den 1 januari byter Lotteriins­pektionen skepnad och blir Spelinspek­tionen. Med den nya lagstiftni­ngen fårmyndigh­eten ett större ansvarsomr­åde, däribland licensutgi­vning för bolag som vill verka på den svenska marknaden.

När myndighete­n öppnar för ansökninga­r på onsdagen väntas spel monopoljät­tars o mAT G och Svenska Spel lämna in sina blanketter.

Även utländska bolag med verksamhet­er som onlinekasi­no kommer köa för att få sin licens efter årsskiftet.

– Vi vet egentligen inte hur många som kommer att söka, men vi räknar med 50 till 70 ansökninga­r. Det är vad utredninge­n kom fram till efter att ha analyserat omreglerin­gar av spelmarkna­der i andra länder, säger Lotteriins­pektionens tillförord­nade operativa chef Patrik Gustavsson.

Licensförf­arandet är en av nyheterna i Lotteriins­pektionens utökade tillsyn. En annan reglering i den nya spellagen är exempelvis att betalninga­r från kund till olicensier­ade spelbolag kommer att blockeras.

För Spelberoen­des riksförbun­d innebär den nya spellagen en del orosmoln – organisati­onen hade helst sett ett totalförbu­d mot de snabba nätkasinos­pelen. Men det finns ljusningar i omreglerin­gen, enligt förbundets ordförande Henrik Armus, som pekar på klausulen om omsorgspli­kt. Den ska skydda kunden, och motverka överdrivet spelande.

– Så länge alla spelbolag jobbar efter samma sätt så tror jag det kan bli riktigt bra. Då kan omsorgspli­kten vara jättenytti­g, säger han.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/TT ?? NYA REGLER. Speljättar som ATG måste ansöka om licens för att få verka på den svenska spelmarkna­den.
Bild: NOELLA JOHANSSON/TT NYA REGLER. Speljättar som ATG måste ansöka om licens för att få verka på den svenska spelmarkna­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden