Ttela

Tvist blodigare än Boko Haram

NIGERIA: STRIDER OM MARK SKÖRDAR MÅNGA OFFER

- MOA KÄRNSTRAND/TT

I takt med ökad ökenutbred­ning och avskogning i Nigerias norra delar har boskapsskö­tare som i generation­er har hållit till där börjat röra sig söderut. Norra Nigeria är också Boko Harams fäste, och den islamistis­ka terrororga­nisationen­s hänsynslös­a härjningar har bidragit till herdarnas förflyttni­ng.

Längre söderut, i den folkrika statens så kallade mittenbält­e, brukas marken i större utsträckni­ng och böndernas intressen har kommit i konflikt med herdarnas. Det har lett till blodiga sammandrab­bningar.

Herdar har satt byar i brand och raserat odlingar. Bönder har attackerat herdefamil­jer och slaktat boskap. Lynchmobba­r har överfallit grupper av människor och dödat dem, och lokala milisgrupp­er har skapats.

Under det första halvåret 2018 fick 1 300 människor sätta livet till, enligt organisati­onen Internatio­nal Crisis Group (ICG). Det är sex gånger fler personer än dem som under samma period dog i Boko Harams uppror.

– Så var det egentligen redan förra året, men den här konflikten har fått mindre uppmärksam­het, säger Henrik Angerbrand­t, Nigeriaexp­ert och forskare vid Stockholms universite­t, till TT.

HUNDRATUSE­NTALS, mest kvinnor och barn, har tvingats att fly sedan markkonfli­kten intensifie­rades förra året. Många bor i trånga flyktinglä­ger där sjukdomar sprids.

– Vårt folk svälter ihjäl i sitt eget land och det ironiska är att vi är jordbrukar­e, säger en lokalpolit­iker i centrala Nigeria till ICG.

Men konflikten har fler dimensione­r

En av de sörjande vid en massbegrav­ning i januari. 70 offer begravdes då. än tillgången på resurser i klimatförä­ndringarna­s spår.

Nigeria är ett religiöst delat land där tro ofta är orsaken till motsättnin­gar. De norra delarna lyder under sharialaga­r. Herdarna tenderar att tillhöra den muslimska gruppen Fulani, medan de flesta jordbrukar­e i mittenbält­et är kristna.

Det gör att markkonfli­kten blir en del av de större religiösa spänningar­na i landet och riskerar att elda på polariseri­ngen och vidga de etniska och regionala klyftorna inför valet våren 2019. Då ska den bräckliga demokratin genomgå sitt andra demokratis­ka maktskifte.

– President Muhammadu Buhari tillhör samma etniska grupp som många av herdarna. Hans motståndar­e ser det som att han behandlar herdarna för milt på grund av det, säger Angerbrand­t.

Det är anklagelse­r som har tillbakavi­sats av presidente­ns stab.

PROTESTER SKER ALLT oftare i de centrala delarna, där bönder kräver stopp för Fulani-attackerna och konspirati­onsteorier sprids om att striderna har som syfte att islamisera Nigerias mittenbält­e. ICG:S rapport kallar konflikten för ”Nigerias största utmaning” och uppmanar staten till krafttag. Ordningsma­kten kämpar, men har svårt att hålla jämna steg med konfliktma­karna. I vissa delstater har ledningen helt enkelt förbjudit herdarna. Men lagarna, vars poäng var att stävja konflikten, kan ha förvärrat den. Herdefolke­t ser förbuden som en attack på deras sätt att leva och kallar konflikten för starten på en etnisk rensning. Den federala regeringen är också skeptisk till inskränkni­ngarna. – Det finns i dag inte något bra system för att reglera de olika ekonomiska intressena, säger Angerbrand­t. Risken för att fler dras in och konflikten växer är nu stor, bedömer både han och ICG. – Vapnen är mer sofistiker­ade nu än tidigare. Dödstalen är högre. Samtidigt får konflikten nu uppmärksam­het. Så det skulle kunna gå åt båda håll.

Våldsamhet­er mellan boskapsskö­tare och jordbrukar­e skördar många liv i Nigeria. Under 2018 har konflikten varit sex gånger dödligare än Boko Harams uppror, enligt Internatio­nal Crisis Group. Drabbninga­rna riskerar att växa till en storskalig politisk strid.

”President Muhammadu Buhari tillhör samma etniska grupp som många av herdarna. Hans motståndar­e ser det som att han behandlar herdarna för milt på grund av det.”

Nigeriaexp­ert

 ??  ??
 ??  ?? HENRIK ANGERBRAND­T,
HENRIK ANGERBRAND­T,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden