Ttela

Chamisa har utropat sig till segrare i valet

- TT-AFP-REUTERS

Timmarna gick, men det utlovade valresulta­tet i Zimbabwe lät vänta på sig. Opposition­en har tröttnat och hävdade att den vunnit. Inrikesmin­ister Obert Mpofu hotade med åtal mot kandidater som tar ut segern i förskott.

Opposition­sledaren Nelson Chamisa har utropat sig själv till segrare i presidentv­alet – det första sedan Robert Mugabe tvingades bort från makten i fjol.

Samtidigt deklarerad­e den sittande presidente­n Mnangagwa att han är säker på seger.

RÖSTRÄKNIN­GEN EFTER måndagens historiska val, som främst står mellan Robert Mugabes efterträda­re på presidentp­osten, Emmerson Mnangagwa, och utmanaren Nelson Chamisa, började under tisdagskvä­llen att bli färdig. Men det officiella resultatet, som väntades tisdag eftermidda­g, har dröjt.

Opposition­sledaren Chamisa har redan tagit ut vinsten, och hänvisade till att han och hans parti Rörelsen för demokratis­k förändring (MDC) hade tagit del av resultat från omkring 10 000 vallokaler.

”En dundrande seger... Vi har gjort oerhört bra ifrån oss och är redo att bilda nästa regering”, twittrar opposition­sledaren.

Även den sittande presidente­n Mnangagwa säger att man har fått ”oerhört positiva signaler” från representa­nter inom partiet.

Mnangagwa välkomnade även det höga valdeltaga­ndet i landets första val sedan Mugabes avgång i fjol. Enligt valkommiss­ionens ordförande Priscilla Chigumba har cirka 75 procent av de röstberätt­igade deltagit, fler än vid det senaste valet 2013.

– Vi ser det höga valdeltaga­ndet som en indikation på att väljarna har fått bra informatio­n, säger hon.

”Vi ser det höga valdeltaga­ndet som en indikation på att väljarna har fått bra informatio­n.”

PRISCILLA CHIGUMBA, valkommiss­ionens ordförande

INFÖR VALET HAR opinionsmä­tningar visat på ett knappt försprång för president Mnangagwa. Om ingen kandidat lyckas få mer än hälften av rösterna väntar en andra valomgång.

Mnangagwa och det styrande partiet har gått ut och sagt att man kommer att acceptera valresulta­tet. Många zimbabwier oroas däremot över att vissa personer inom partiet, som även var med och tvingade bort Mugabe från makten, inte kommer att acceptera en eventuell förlust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden