Ttela

Uppgift: Nordkorea bygger robotar

- TT

VINNARE? Nordkorea kan vara i färd med att utveckla nya interkonti­nentala ballistisk­a robotar, enligt uppgifter till The Washington Post. Tidningen påstår att amerikansk­a spioner har sett bevis vid en forsknings­anläggning i närheten av Pyongyang.

Satellitbi­lder tagna den senaste veckan visar att Nordkorea fortsätter att arbeta med en, eller möjligtvis två, interkonti­nentala ballistisk­a robotar vid en anläggning i Sanumdong i utkanten av huvudstade­n Pyongyang, uppger högt uppsatta källor med insyn.

De nya uppgiftern­a vittnar inte om någon utvidgning av landets militära förmåga, men tyder på att arbetet med avancerade vapensyste­m fortgår – veckor efter det att USA:S president Donald Trump sagt att kärnvapenh­otet från Nordkorea är över.

Enligt experter är det inte överraskan­de att Nordkorea fortsätter med sin aktivitet, då ledaren Kim Jongun aldrig officiellt har lovat att lägga ner arbetet vid anläggning­arna.

Efter det historiska mötet mellan Trump och Kim i Singapore i juni sade den nordkorean­ska ledaren att landet ska arbeta mot total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. Det är dock oklart vad det betyder i praktiken.

I förra veckan kom uppgifter om att Nordkorea har börjat montera ned vissa anläggning­ar vid landets största satellitav­fyrningspl­ats Sohae, enligt experter som har analyserat nya satellitbi­lder. Nya uppgifter visar däremot att Nordkorea fortsätter att hålla i gång anläggning­en i Sanumdong.

USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo sade i förra veckan att Nordkorea har fortsatt anrika bränsle för kärnvapen, trots löften om nedrustnin­g. Han hävdar ändå att Trumpreger­ingen fortsätter att göra framsteg i samtalen med Pyongyang.

– Nordkorea har aldrig gått med på att ge upp sitt kärnvapenp­rogram, säger Ken Gause, som forskar om internatio­nell politik, till Washington Post, och hävdar att det är dumdristig­t att tro att landet skulle göra det direkt efter samtalen med USA.

 ?? Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP/TT ?? Zimbabwes opposition­sledare Nelson Chamisa har utropat sig till segrare i valet.
Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP/TT Zimbabwes opposition­sledare Nelson Chamisa har utropat sig till segrare i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden