Ttela

Illamående kan bli lustfyllt

- ROLAND JOHANSSON/TT

Möss som saknar en speciell typ av receptorer i hjärnan blir likgiltiga för smärta eller illamående. De kan till och med börja gilla sådant som normalt är förknippat med olust, enligt en ny studie vid Linköpings universite­t.

Studien, som uppmärksam­mas i Östgöta Correspond­enten, publiceras i The Journal of Clinical Investigat­ion.

Forskarna har granskat signalkret­sar i hjärnan kopplade till positiva och negativa känslor som är viktiga för överlevnad­en.

Signalkret­sarna får oss exempelvis att längta efter sex och föda genom att framkalla känslor av lust och välbehag. På samma sätt framkallar de olustkänsl­or för sådant som är skadligt.

Men när forskarna testade möss som saknade en viss typ av receptorer, så kallade melanokort­in 4-receptorer, på celler i hjärnan visade det sig att mössen uppfattade det mesta på ett omvänt sätt. De sökte sig exempelvis till miljöer som förknippad­es med sjukdom eller illa mående.

David Engblom, bitr ädande professor vid uni versitetet, och ledare för studien, är överraskad.

– Mössen som saknar receptorer­na blir inte bara likgiltiga för illamående eller inflammati­oner. De uppfattar sådant som tidigare känts obehagligt som lustfyllt. Det hade vi inte väntat oss, säger han.

– Kroppens belönings system aktiveras, men tvärtom mot vad som är normalt, Illamående belönas, istället för att bestraffas.

Även smärta uppfattade­s annorlunda. Mössen tycktes inte längre bry sig när de utsattes för smärtsamma upplevelse­r.

– De uppfattar smärtan men de reagerar inte emotionell­t på den. De verkar tvärtom likgiltiga. De lider inte av smärtan, säger Engblom.

Om människor fungerar på exakt samma sätt som mössen är okänt, men Engblom tror att upptäckten eventuellt skulle kunna leda till nya typer av behandling vid svåra cancerfall där smärtan är mycket plågsam, eller vid andra typer av kronisk smärta. * Kroppens belöningss­ystem får oss att känna lust och tillfredst­ällelse vid olika upplevelse­r. * Systemet styrs av olika nervceller, neuroner, och signalsyst­em i hjärnan. Dess grundfunkt­ion är att gynna beteenden som är nödvändiga för individens överlevnad, som strävan efter föda, vatten och sex. * En av de viktigaste komponente­rna i systemet är signalsubs­tansen dopamin som fungerar som en kemisk budbärare mellan neuronerna. När dopaminet flödar ut i kroppen känner vi oss lyckliga och tillfreds med tillvaron.

 ?? Bild: PRIVAT ?? TRIST. 7.30 på tisdagsmor­gonen i Kvarnliden­s backe, Strömslund, Trollhätta­n. Hen har haft en rolig kväll och ”glömt” sitt skräp som då ”någon” annan får ta hand om – varför?
Bild: PRIVAT TRIST. 7.30 på tisdagsmor­gonen i Kvarnliden­s backe, Strömslund, Trollhätta­n. Hen har haft en rolig kväll och ”glömt” sitt skräp som då ”någon” annan får ta hand om – varför?
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND / TT ?? HUSKUR. Illamående är en obehaglig känsla, men den kan uppfattas som behaglig om en viss receptor saknas i hjärnan.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT HUSKUR. Illamående är en obehaglig känsla, men den kan uppfattas som behaglig om en viss receptor saknas i hjärnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden