Ttela

Kärlek som aldrig rostar

- LOTTA ENGELBREKT­SON livsstil@gp.se

Kanske har känslorna aldrig riktigt svalnat. Eller så finns drömmen kvar om det som aldrig blev. Många letar upp sin ungdomskär­lek – och frågar chans på nytt.

Det är långt mycket vanligare än man kan tro. Att efter en skilsmässa eller ett dödsfall leta sig bakåt i tiden. Vad hände egentligen med killen eller tjejen jag var så förälskad i under gymnasieår­en?

– Man återvänder till något som är bekant sedan tidigare. Det blir inte lika läskigt som att träffa någon helt ny, säger Torbjörn Bildtgård, forskare och universite­tslektor vid Stockholms universite­t.

TILLSAMMAN­S MED KOLLEGAN Peter Öberg genomförde han för några år sedan en studie om ”förändrade intimitets­former bland äldre i det senmoderna samhället”. Forskarna ställde frågor om 60-plussarnas kärleksliv i såväl djupinterv­juer som i en omfattande enkät.

– Först blev vi överraskad­e av att så många par av dem som deltog i studien var nygamla. Men när man tänker efter är företeelse­n ganska lätt att förstå, säger Torbjörn Bildtgård.

För den som blir ensam efter en lång relation kan tanken på en helt ny kärlekspar­tner upplevas lite skrämmande. För att inte tala om, var man ska träffa hen någonstans? Att i stället söka sig till någon man känner – eller har känt – kan inge en viss trygghet. Man tror sig veta att personen inte är en sol-och-vårare och att det fortfarand­e finns något att samtala om.

– Många äldre pratade också om tiden. Att om de skulle träffa någon ny och det inte fungerar så har ytterligar­e några år passerat, säger Torbjörn Bildtgård.

EN DEL AV de nya paren i studien hade även haft utomäktens­kapliga förbindels­er med varandra tidigare men återvänt till sina familjer och äktenskap. När maken eller makan senare har gått bort har minnet av den gamla förälskels­en väckts till liv.

– En intervjupe­rson ringde upp sin tidigare älskarinna efter att hans maka hade dött. Hon skilde sig från sin man och de blev ett par till slut, berättar forskaren

Sociala medier har underlätta­nde sökandet efter människor i det förflutna. Ofta är det bara att googla på ett namn och du får veta det mesta om personen. Inklusive vilket civilstånd som är aktuellt.

– Allt blir förstås inte kärlek. Det var även många som återvände till en före detta och blev besvikna, säger Torbjörn Bildtgård.

 ??  ?? HITTA TILLBAKA. Att återvända till någon bekant blir inte lika läskigt.
HITTA TILLBAKA. Att återvända till någon bekant blir inte lika läskigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden