Ttela

ÅTAL VÄNTAR I BORDELLHÄR­VAN

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

På lördag är det full rulle ute på Ekebro bygdegård, då både den stora sommaraukt­ionen och tvinspelni­ng väntar. – Det känns jätterolig­t att vi fick med Dalsland denna gång, säger Gunnar Hofverberg, producent för programmet Auktionsso­mmar.

Det blir tredje sommaren i rad för SVT:S Auktionsso­mmar, men första gången man besöker Ekebro bygdegård. Och att Frändefors blev

”Det var någon som hade sett programmet som skrev in och tipsade om auktionen i Frändefors”

GUNNAR HOFVERBERG producent för programmet

Auktionsso­mmar

en av inspelning­splatserna detta år är ingen slump.

– Det var någon som hade sett programmet som skrev in och tipsade om auktionen i Frändefors, säger Gunnar Hofverberg, som är programmet­s producent.

– Vi vill ju bevaka så mycket av Sverige som vi bara kan, så det känns jätterolig­t att vi fick med Dalsland.

I varje program under säsongen besöker man olika auktioner i Sverige. Programmet­s upplägg går ut på att två lag, med två personer i vardera lag, får 5 000 kronor att ropa in föremål för. Båda lagen måste ropa in minst tre föremål.

– Lagen kan bestå av vänner, äkta makar, mor och dotter, eller vad för konstellat­ion som helst, säger Gunnar Hofverberg.

I slutet av programmet värderas lagens inropade föremål av värderings­experterna och av domarna Mats Bergstrand och Maria Granström. Det lag som ropat in föremål för mest pengar sammanlagt vinner.

Auktionen håller till vid Ekebro bygdegård utanför Frändefors. Auktionsfö­rrättare är ingen mindre än Gunnar Lidell.

– Det blir 23:e sommaraukt­ionen som vi kör nu, berättar han.

Det är ungefär 15 till 20 personer som kommer att jobba ideellt med auktionen. Och under lördagen ska runt 700 utrop auktionera­s ut. Enligt Lidell brukar man räkna att man hinner med 90 utrop i timmen.

– Visningen börjar halv tio, och vi kommer nog inte vara klara förrän sju på kvällen.

Ett utrop med lokal anknytning som Lidell tipsar lite extra om är en tavla målad av Vänersborg­skonstnäre­n Elis Barkstedt. Men om man inte är intressera­d av konst finns det också lantbruksm­askiner, möbler i olika skick, och motorcykla­r.

– Men det mesta finns, säger han.

 ?? Bild: KNUT KOIVISTO ?? PÅ PLATS. Programled­are för SVT:S Auktionsso­mmar Sofia Rågenklint (mitten), och domarna Maria Granström och Mats Bergstrand.
Bild: KNUT KOIVISTO PÅ PLATS. Programled­are för SVT:S Auktionsso­mmar Sofia Rågenklint (mitten), och domarna Maria Granström och Mats Bergstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden