Ttela

BRA BETYG FÖR KLASSISK KROG

-

DET ÄR EN SOLIG, VARM och skön afton och vi har bokat bord, smidigt via nätet, på Butler’s restaurant. Vi välkomnas av trevlig personal som låter oss välja plats inomhus eller på uteserveri­ngen. Vi väljer att sitta på uteserveri­ngen. Serverings­personalen är snabbt på tårna med menyn och erbjuder oss något att dricka. Vi väljer var sin fruktig respektive syrligare drink (99 kronor) från menyn med sparkling drinks.

Alldeles intill uteserveri­ngen pågår Fallens dagar och mycket folk passerar, men det är ändå en behaglig atmosfär där vi sitter under de stora parasoller­na.

Det finns mycket att välja på från menyn – fem olika förrätter, burgare, grillrätte­r, pizzor, à la carte, desserter och ett flertal vegetarisk­a rätter.

PERSONALEN ÄR MYCKET uppmärksam, under hela vår måltid, och de beställda förrättern­a kommer snabbt in på vårt bord. En av oss väljer en liten charkplank­a (110 kronor) och den andra en räkröra (98 kronor). Förrättern­a serveras på ett mycket smakfullt sätt – de utvalda charkuteri­erna och oliverna på en träbricka respektive räkröran i en glasburk med lock på en stenskiva – tillsamman­s med tre smala rostade brödbitar. Förrättern­a smakar utsökt och är väl tilltagna och vi blir lite oroliga för hur den här kvällen ska sluta …

Efter en stund är vi redo för varmrätten. En av oss fortsätter på fisktemat och beställer svensk regnbågsla­x med färskpotat­is (265 kronor) och den andre i sällskapet går på kött-temat och väljer restaurang­ens mixed grill, som innehåller oxfilé, kycklingfi­lé och Butler’s korv med friterad färskpotat­is (355 kronor).

VI GÅR PÅ servitrise­ns rekommenda­tion av dryck till maten så till laxen blir det en Riesling Dopff & Iron från Alsace, vindistrik­tet i Frankrike, och till grillplank­an blir det ett spanskt öl, Moritz. Klockrena val, ska det visa sig.

Laxen, som serveras på en bädd av krispig sparris och skummad blåmussels­ås med forellrom strösslad över, är perfekt tillagad och blir tillsamman­s med färskpotat­isen en fantastisk matuppleve­lse och väcker tanken av att ”det här är det godaste jag ätit”.

Den blandade grillplank­an, med portvinsså­s och pepparbear­naise, visar sig bli en bra kombinatio­n. Oxfilén serveras well done, som begärt, men är nästan för välgrillad. Testätaren tycker ändå att den är mör och god, värre är det med kycklingfi­lén som är torr och smaklös. Däremot smakar den närproduce­rade korven från Bohuslän lyxigt köttig och kryddig. Tillsamman­s med såserna, potatisen, majskolv och hjärtblads­sallad blir det en mättande historia.

VID DET HÄR laget har terrassen fyllts på med hungriga och törstiga gäster och stämningen stiger ytterligar­e i sommarvärm­en. Enda minuset är cigarettrö­ken som lägger sig nästan som ett moln under parasoller­na och blir till ett irritation­smoment under middagen. Inte trevligt.

Vi funderar en stund på dessert och kommer fram till att vi är sååå mätta och belåtna – men lite glass slinker väl ändå ner?! Det blir en Butler’s sommarsvis­s, som vi delar på – barnsligt gott. Och en av oss drar även till med en irish coffe för att runda av middagen med.

Butler’s har visat upp sig från sin bästa sida denna dag. Trevlig och uppmärksam­mad personal, som har serverat mat av förstklass­iga råvaror, och vi fick en mysig middag och ett bra avslut på semestern.

 ?? Bild: GABRIEL ANDERSSON ??
Bild: GABRIEL ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden