Ttela

Stänger badplats efter larm om pålar

NYHETER: Maria Petterson skulle bada med tre av sina barn när de fann pålar nedstuckna under vattenytan. Lilla Edets kommun har nu valt att stänga badplatsen samt att undersöka övriga kommunala badplatser.

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Lilla Edets kommun har stängt av den kommunala badplatsen, i sjön Lille Väktor efter att kommuninvå­nare larmat efter att de hittat två pålar i vattnet i nära anslutning till badplatsen­s brygga.

Leif Gardtman, bildningsc­hef vid Lilla Edets kommun, tar uppgiftern­a på allvar.

– Blotta tanken på att en ung eller gammal person kan hamna på en påle när de badar på en av våra badplatser är en skarp fråga eftersom att konsekvens­erna kan bli så pass allvarliga och det är därför som vi har valt att agera så starkt, säger han.

MARIA PETTERSON, ÄR en av personerna som hittat två pålar i vattnet vid badplatsen.

Hon åkte under gårdagskvä­llen för att bada vid badplatsen med två av hennes mindre barn samt hennes äldre snart 18-åriga dotter.

– Vanligtvis brukar barnen bara springa ner till bryggan och hoppa i men denna gång så sa jag att jag skulle gå ut och då ville barnen gå ut med mig, säger Maria Pettersson.

Maria och barnen börjar gå ut och när hon kommit ut till där tvärbrygga­n möter bryggan så stöter hon i något som sticker upp med foten.

– Det är ju en del pinnar och likande som flyter runt på botten men den här pinnen stack rätt upp och var inkilad ganska hårt. Den var inte sylvass men om någon hade landat på spetsen och fått den i magen hade det gjort fruktansvä­rt ont.

Pålen som de fann var ungefär en meter från bryggan vilket Maria Pettersson menar är ungefär den längd som hennes sexåriga son skulle klara av att hoppa från bryggan.

Maria och äldsta dottern tog, efter att de hittat den första pålen, på sig cyklop och dök runt bryggan för att se om de hittade fler pålar. Efter en stund skulle de hitta en andra påle, ungefär två meter ut från bryggan.

– Den här pålen var stor, ungefär 175-180 centimeter och det tog oss 30-40 minuter att få lös den, säger hon.

Kommunen har valt att kalla in dykare som ska undersöka samtliga tre badplatser i kommunen. I dagsläget finns det ingen tidsram när dykarna kan undersöka botten vid badplatser­na. Under en kortare tid kommer badplatsen att vara avstängd. Det handlar om att kommunen vill komma in och göra en manuell undersökni­ng för att försäkra sig om att det inte finns fler pålar under vattenytan.

– Vi har även lagt om arbetsuppg­ifterna för anläggning­steknikern­a. Nu kommer de att börja dagen med att inspektera de olika badplatser­na så att det varje morgon är klart att det inte finns några pålar i nära anslutning till bryggorna, säger Leif Gardtman.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? BADPLATS. Vid sjön Lille Väktor, Hjärtum i Lilla Edets kommun larmar kommuninvå­nare om pålar i vattnet.
Bild: PASI HAKOPURO BADPLATS. Vid sjön Lille Väktor, Hjärtum i Lilla Edets kommun larmar kommuninvå­nare om pålar i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden