Ttela

EHEC-SMITTA HÄRJAR I VÄST

- ANDREAS ENGBLOM

Närmare 20 personer i Uddevallao­mrådet har på kort tid insjuknat med akuta magbesvär och blodig diarré. På smittskydd­senheten har man gått in i stabsläge.

De senaste dagarna har det skett ett häftigt utbrott av magsjuka i Uddevalla med omnejd. Ett relativt stort antal personer, de flesta i 20-årsåldern, har drabbats av akuta magbesvär och blodig diarré. Efter provtagnin­g har sjukvården konstatera­t att det rör sig om EHEC.

– Vi har 18 stycken i Uddevallao­mrådet under en vecka, från slutet av förra veckan till början av denna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen.

En ökning av Ehec-fall har i sommar rapportera­ts även i övriga delar av Västra Götaland, men i Uddevalla har utbrottet varit exceptione­llt.

– Vi har reagerat på att det är mer än det brukar. Den här sommaren har vi i Västra Götaland sett mycket EHEC men det här sticker ut, säger Peter Nolskog.

EHEC är en tarmbakter­ie som främst finns hos kor och som kan sprida sig till människor. Djuren blir inte sjuka av bakterien men för människor kan sjukdomen leda till njurproble­m. Människor smittas vanligen genom olika livsmedel, som opastörise­rad mjölk, sallad och kött. Det kan också spridas mellan människor eller genom bad.

Smittkälla­n är i det här fallet är ännu inte känd, men misstanken är att det kommer från någon form av grönsak som de drabbade har ätit.

– Vi vet säkert att Uddevallaf­allen hänger ihop. De har inträffat på kort tid, det är samma symptom med blodiga diarréer, och de har ätit liknande saker. Vi har ett grönsakssp­år som levererats i Uddevallao­mrådet som vi följer, säger Peter Nolskog.

På grund av utbrottet har smittskydd­senheten höjt beredskape­n och gått in i så kallat stabsläge. Nu arbetar de med att spåra smittkälla­n. Och eftersom den redan är uppäten blir det till att försöka spåra bakåt. Det görs genom ett frågeformu­lär på 20 sidor som de insjuknade ska svara på för att man sedan ska kunna finna den gemensamma nämnaren.

– De smittade har dels handlat i butik och dels handlat på restaurang. Vi tror att det är någon produkt som levererats både till restaurang och butik. Det är en lite diffus bild av vad det rör sig om. Påverkar den varma och torra sommaren smittsprid­ningen?

– Jag tror att den här värmen gör att den här typen av bakterier trivs. Varmt vatten är en fördel för bakterier.

Enligt Peter Nolskog börjar man nu se att utbrottet håller på att klinga ut. Kulmen verkar ha nåtts i helgen. Men om någon har upplevt eller fortfarand­e har allvarliga symptom uppmanar han dem att kontakta sjukvården. Troligtvis vet man någon gång nästa vecka vad källan till smittan är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden