Ttela

Ödesval för KD – här och där

VAL 2018 . KD riskerar på allvar att snart åka ut ur riksdagen. Men det är inte bara nationellt det ser pyrt ut. Vad innebär försvinnan­den i kommunerna?

- MAX ESKILSSON

Kristdemok­raterna har det inte lätt. Sällan får man numera större uppmärksam­het, med undantag för när det gäller just överlevnad­en in i nästa mandatperi­od. Det kan tyckas orättvist, ett starkt engagemang märks och Ebba Busch Thor är karismatis­k och medialt skicklig.

Det råder däremot ingen tvekan om att det är svårt att riktigt slå genom bruset. I vintras tog Busch Thor ställning mot böneutrop vilket innebar stora chanser till synlighet. Men i övrigt har partiet inte fått en profilerad plats i debatten. Sjukvårdsf­rågan och äldrefrågo­rna står högt, men inte ens det unika förslaget att se över regionnivå­ns sjukvårdsa­nsvar verkar ha entusiasme­rat större grupper. Redan 2014 blev noteringen i riksdagsva­let blygsamma 4,57 procent, inte långt från FI som hamnade utanför med 3,12 procent.

Borgerligh­eten har inte sin mest stolta mandatperi­od bakom sig, där decemberöv­erenskomme­lsen blev det pinsamt svårkommun­icerade startskott­et. Varje röst tycks nu för de borgerliga räknas för att stärka det egna partiet, hövlig stödröstni­ng lär inte i år förekomma i samma utsträckni­ng som förr. Det är svårt att se hur KD ska lyckas klamra sig kvar i riksdagen.

MEN VISST LEVER man kvar och påverkar ute i landet om det parlamenta­riska frånfallss­cenariot blir verklighet? Starka fästen finns visserlige­n och även lokalt återfinns vad som kan se ut som mer pålitliga val.

I Mellerud slutade partiet senast på 6 procent vilket inte i sig är högt men för KD själva ändå är betryggand­e i sammanhang­et – då såväl MP, L och V blev mindre. I våra resterande tre bevaknings­kommuner ser det däremot mörkare ut. I Trollhätta­n fick KD förra valet 3,19 procent och i Vänersborg uppnåddes 3,65.

Kärvast läge har Lilla Edet där resultatet på 2,2 procent senast innebar att just att åka ut ur kommunfull­mäktige.

Vi har kunnat se hur möjlighete­rna att synas av förklarlig­a skäl minskat och med tanke på nuvarande styret bestående av S, V och L blir det föga möjligt att övertyga väljarna att partiet är det som behövs för att möjliggöra ett så kallat allianssty­re.

I VÄNERSBORG ÄR situatione­n intressant på ett annat sätt. Politisktp­sykologisk­t skulle Alliansen om KD åker ut endast bestå av två partier, förutsatt att C kvarstår hemmahöran­de i en gruppering med partier vänsterut. Även för Trollhätta­ns del skulle en sorti sätta tydliga avtryck.

Med tanke på socialdemo­kratins dominans är borgerlig sammanhåll­ning både symboliskt och mandatmäss­igt viktigt för att utgöra ett alternativ till det långvariga S-styret. Trollhätta­n är för övrigt den enda kommun i vårt bevaknings­område där den högre fullmäktig­espärren på 3 procent kommer gälla i år. I övriga tre kommuner inträder i år en lägre gräns på 2 procent.

På vilka politiska nivåer överlever KD valet?

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? BUSCH THOR (KD). Lokalt och nationellt väntar på allvar ett ödesval.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT BUSCH THOR (KD). Lokalt och nationellt väntar på allvar ett ödesval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden