Ttela

Vi står inför klimatval!

-

Vi vill alla ha en solig och varm sommar, men kanske hade vi inte önskat eller förberett oss på hetta och torka som i år. Att jorden blir varmare vet vi. I år har rekordvärm­en slagit till på många håll, med extremt allvarliga och svåra konsekvens­er. Det är ett faktum. Men hur det extremt varma vädret i Sverige exakt förhåller sig till de globala klimatförä­ndringarna vet vi inte med säkerhet. Och det kommer att dröja innan vi har alla svar.

MILJÖFRÅGO­R ÄR DOCK långsiktig­a. Det har gått över tio år sedan den brittiska forskaren Nicholas Stern drog slutsatsen att det skulle bli betydligt billigare att minska utsläppen av växthusgas­er nu och undvika de värsta effekterna, jämfört med att skjuta upp åtgärderna längre fram i tiden och betala för klimatförä­ndringens konsekvens­er senare.

Om klimatpoli­tiken är komplicera­d eller inte, beror på hur man ser det. Egentligen handlar det om att få bort utsläppen av koldioxid. För Sveriges del är transports­ektorn det viktigaste området att ta sig an. Fossildriv­na fordon måste fasas ut. Alla transports­lag måste stå för sina klimatkost­nader, inklusive flyget. Fordon som enbart drivs med fossila bränslen ska inte få kallas miljöbilar. Klimatmärk­ningen av bilar måste bli bättre. Investerin­gar i järnvägen måste till så att tågen fungerar.

FÖR ATT UPPFYLLA klimatavta­let från Paris krävs att subvention­er till fossila bränslen slopas. Även om vi kan göra väldigt mycket både lokalt och nationellt behövs EU mer än någonsin. Att skydda klimatet, haven och luften är inget vi kan göra på egen hand. Produktion, konsumtion och avfallshan­tering är globala frågor och det behövs många åtgärder inom ramen för till exempel EU:S kemikaliep­olitik och utsläppsha­ndelssyste­m. EU är helt enkelt världens viktigaste miljöorgan­isation. Det är ett av skälen att vi måste slå vakt om EU och utveckla samarbetet.

Att Sverigedem­okraterna nu driver på för en folkomröst­ning om EU och drömmer om ett ”Swexit” är sanslöst och måste ses som en attack mot det viktiga internatio­nella klimat- och miljöarbet­et. Det är dock inte oväntat. Sverigedem­okraterna är nationalis­ter. Det var det enda partiet som i riksdagen röstade nej till Parisavtal­et och har till exempel motarbetat SMHI:S klimatarbe­te. Populism och klimatförn­ekelse förenar Åkesson med Trump. Det är en farlig politik för både människor och planeten.

Det kommande valet är i allra högsta grad ett klimatval och viktigt tillfälle att ta ställning för europeiskt samarbete och för klimatet.

LARS TYSKLIND (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden