Ttela

En sammanhäng­ande rättskedja börjar med dig och mig

-

Under sommaren förekommer det nästan överallt, festivaler, marknader och andra evenemang, inte minst sportsliga sådana, som samlar många på orterna de arrangeras. I de flesta fall är det inga allvarliga incidenter som inträffar, men följdverkn­ingarna av för högt alkoholint­ag kan och får tyvärr ibland stora konsekvens­er.

Säkra evenemang med hjälp av ordningsva­kter och volontärer är ett måste, men när saker spårar ur behövs polis på plats. Samtidigt kan det ske en bilolycka, misshandel i hemmet eller en stöld någonstans i området, i vårt fall Fyrbodal. Det är långa sträckor att åka, och inte alltid de bästa vägarna. Lägger vi därtill behov av räddningst­jänst och ambulans, är situatione­n ungefär densamma.

TREVLIGA EVENEMANG SKA uppmuntras – det är bra för både lokalbefol­kning och besökare att få uppleva saker tillsamman­s. Och ger extra intäkter till näringsidk­are! Men behovet av trygghet för dem som är där, får inte ta över gentemot de behov som finns i övrigt av polisiära insatser. De bästa på att skapa trygghet och tillit från början, är vi i närsamhäll­et. När vi lär känna varandra i bostadsomr­ådet, på jobbet och på fritidsakt­iviteter stärks de sociala banden, tilliten ökar och därmed känner vi oss mer trygga.

Det undantar dock inte behovet av fler poliser över landet. Vi Kristdemok­rater vill se 10 000 fler poliser, och sörjer det faktum att den aviserade polisutbil­dningen i västra Sverige inte förlades till Högskolan Väst. Det hade inneburit att fler fått praktik i området och kanske valt att stanna kvar i Fyrbodal efter examen. Dock kan vi glädjas åt att distansutb­ildningen i Vänersborg lockat merparten av studenter från närområdet.

MEN DET RÄCKER inte med det. Hela kedjan i rättssamhä­llet måste hänga ihop. Ska polisens arbete med att ta fast brottsling­ar få effekt, måste det även finnas resurser för snabbare utredninga­r, personal i domstolar och konsekvens­er av domslut.

Inte minst krävs högre löner för att de poliser vi har, ska vilja stanna kvar med de ökade risker som yrket fått.

Den sammanhäng­ande rättskedja­n börjar dock med dig och mig. Kristdemok­raterna vill införa en civilkurag­elag som gör det straffbart att passivt se på när en medmännisk­a befinner sig i nöd.

VILL VI HA blåljusper­sonal som kommer när vi behöver dem, får vi själva dra vårt strå till stacken genom att underlätta deras arbete och inte som vi läst exempel om i sommar, folk som inte flyttat på parkerade bilar eller hellre tagit bilder på drunknande människor i stället för att hjälpa till.

PENILLA GUNTHER (KD)

 ?? Bild: PAVEL KOUBEK/TT ?? FLER. Kristdemok­raterna vill se 10 000 fler poliser och sörjer att den aviserade polisutbil­dningen i västra Sverige inte förlades till Högskolan Väst, skriver debattören.
Bild: PAVEL KOUBEK/TT FLER. Kristdemok­raterna vill se 10 000 fler poliser och sörjer att den aviserade polisutbil­dningen i västra Sverige inte förlades till Högskolan Väst, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden