Ttela

Trollhätta­n måste satsa på maten!

-

Bra mat är viktigt ur flera aspekter. För att bibehålla hälsan och för att orka med dagen men också för miljön.

I dag lagas maten till Trollhätta­ns förskolor och skolor på ett stort produktion­skök, centralkök­et. Maten som lagas är säkert bra näringsmäs­sigt när den lagas, men det hjälper inte eftersom den varmhålls under många timmar innan någon äter den. Det gör att viktiga näringsämn­en försvinner från maten.

Centralkök­et är dessutom i dåligt skick och kommer att, om det ska vara fortsatt i bruk, behöva renoveras eller alternativ­t byggas ett nytt.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et verkar inte ha något problem med att mat lagas i centralkök i stordrifts­form. Det är en slutsats jag drar eftersom de nu vill producera kyld mat till de äldre i Trollhätta­n.

CENTERPART­IET I TROLLHÄTTA­N vill i stället stänga centralkök­et och att maten lagas på plats i förskolor, skolor och särskilda boenden. Kortare varmhållni­ngstider och färre transporte­r ger effekter både på kvalitet och miljö.

Centerpart­iet vill även att det kött som köps in till Trollhätta­ns stads verksamhet­er ska vara producerad i enlighet med svensk djurskydds­lagstiftni­ngens krav.

Vi vill också att de livsmedel som köps in i större utsträckni­ng ska vara från hållbar matprodukt­ion, gärna från närområdet.

Hållbar och närproduce­rad mat är en framtidsfr­åga. Trollhätta­n behöver ett nytt ledarskap. Centerpart­iet leder framåt!

SOFIA LINDHOLM,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden