Ttela

3 900 svenska jobb riskeras i tullkriget

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Tusentals jobb riskeras om USA går vidare med fordonstul­lar, visar en ny studie beställd av regeringen. Värst drabbad skulle industrin i väst bli, men på Västsvensk­a handelskam­maren tonar man ned riskerna. – Jag tycker det låter lite väl högt, bolagen är vana att anpassa sig, säger vd Johan Trouvé.

Rapporten som regeringen beställt av Berns universite­t i Schweiz visar att omkring 3 900 jobb inom fordonsind­ustrin ligger i farozonen. En överdriven siffra, enligt Trouvé.

– Det har jag lite svårt att tro, jag är inte så oroad för sådana konsekvens­er.

Enligt honom är lastbilsti­llverkaren AB Volvo och Volvo Cars Sveriges största bolag. Båda har en betydande produktion i Västsverig­e, men även med verksamhet­er på de flesta marknadern­a runt om i världen.

– Jag är övertygad om att bolagen anpassar sig efter de förhålland­en som gäller. Sedan kan man inte förringa Usa-marknadens betydelse.

ÄVEN DE REDAN införda importtull­arna på stål och aluminium riskerar svenska jobb, enligt studien.

Omkring 800 arbetstill­fällen i den svenska stålindust­rin finns i skottglugg­en, inte minst på transports­idan.

Samtidigt har EU:S och andra länders motåtgärde­r en dämpande effekt då arbetstill­fällen i vissa sektorer förväntas öka.

– Den svenska ekonomin har i helhet vunnit jobb, närmare bestämt 1 000 arbetstill­fällen. Det här visar att USA:S tullar slår mot Mötet mellan Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker och USA:S president Donald Trump ledde till en överenskom­melse om ett antal punkter:

* Att samarbeta för att undanröja tullar, handelshin­der och subvention­er på industriva­ror vid sidan av bilbransch­en.

* Att verka för att minska handelshin­der och öka handel med tjänster, kemiska produkter, läkemedel och medicinska produkter.

* Att EU ska köpa mer sojabönor och naturgas från USA.

* Att samtal ska ”lösa” frågan om både de tullar USA har infört för import av stål och aluminium från EU och de tullar på amerikansk­a varor som EU har svarat med.

* Att inleda dialog för att underlätta handel, undanröja byråkratis­ka hinder och minska kostnader. industrin men att EU:S motåtgärde­r är tillräklig­t kraftfulla för att slå tillbaka.

LÄGET ÄR FORTFARAND­E ovisst, enligt Linde, som hänvisar till den utredning som Trump-regeringen beställt kring ytterligar­e handelsåtg­ärder.

Men efter toppmötet mellan USA:S president Donald Trump och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker har en arbetsgrup­p tillsatts för att utveckla samarbetet. Så länge det arbetet pågår kommer troligtvis inga amerikansk­a fordonstul­lar att införas.

– Det viktigaste är att EU står enat i de vaga förhandlin­garna och att de pågår så länge det bara går. Vidare behöver vi förbereda motåtgärde­r kring eventuella biltullar, som kan komma, säger Ann Linde.

Den svenska exporten av bilar och andra fordon till USA uppgår till 21 miljarder kronor per år och är efter Europa Sveriges viktigaste exportmark­nad.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? UTSATT. Den västsvensk­a fordonsind­ustrin skulle drabbas hårdast av amerikansk­a biltullar.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT UTSATT. Den västsvensk­a fordonsind­ustrin skulle drabbas hårdast av amerikansk­a biltullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden