Ttela

Permission­er en svår avvägning

- AXEL VIKSTRÖM/TT

För andra gången under sommaren har en morddömd person lyckats rymma. Kriminalvå­rden ska utreda sina rutiner, men betonar att permission­en utgör en viktig funktion för att återanpass­a brottsdömd­a till samhället.

Den morddömde 32-årige mannen som under onsdagen rymde i samband med en permission i Kalmar är fortfarand­e på fri fot. Mannen, som enligt polisen inte är en fara för allmänhete­n, befann sig i stadsparke­n tillsamman­s med sin familj och en kriminalvå­rdare när han lyckades springa iväg.

– Kriminalvå­rden har startat en egen utredning för att se om vi begått några fel och i så fall vad vi ska göra för att det inte ska inträffa igen, säger Albert Gegaj, ställföret­rädande kriminalvå­rdschef i Kalmar.

Att en fängslad person avviker i samband med en permission hör inte till vanlighete­rna.

– Under 2017 utfärdade Kriminalvå­rden över 16 000 permission­er och av dem hade vi endast 54 avvikelser. Det är väldigt få fall där vi har den typen av allvarliga incidenter som den vi hade i går i Kalmar, säger Albert Gegaj.

INFÖR EN PERMISSION görs alltid en individuel­l riskbedömn­ing, där Kriminalvå­rden via en mängd olika faktorer avgör hur stor risken är att personen kommer att avvika. I samband med det bestäms också vilken utrustning som vårdaren som övervakar permission­en ska ta med sig.

– När det gäller tillsynspe­rmissioner, som i fallet med Kalmar, så har man med sig mobiltelef­on och radioutrus­tning. Kriminalvå­rden bär inte vapen, säger Albert Gegaj.

– Om vårdaren upptäcker att en person försöker avvika vid en tillsynspe­rmission så är rutinen att man ska försöka tala personen till rätta. Lyckas man inte så larmar man polis och kriminalvå­rdens vaktbefäl.

NÄR EN INTAGEN gör ett rymningsfö­rsök försämrar personen sina möjlighete­r till att medges framtida permission­er. Men en rymning ska inte påverka hur Kriminalvå­rden generellt bedömer andra intagna.

Hedbrant betonar att permission­en utgör en viktig del av det frigivning­sförbereda­nde arbetet.

– Det kan vara en svår avvägning innan en person beviljas permission, men den utgör ofta den mest betydelsef­ulla länken mellan fängelset och övriga samhället. Dels för att man ska komma i kontakt med hur samhället förändrats medan man suttit mer eller mindre isolerad, men också för att man ska kunna upprätthål­la kontakt med familj och andra stödjande personer på utsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden