Ttela

Militären patrullera­de Harares gator

- TT-AFP-REUTERS

Polisen i Zimbabwe stormade opposition­spartiet MDC:S högkvarter och militären patrullera­de gatorna i huvudstade­n Harare väntan på resultatet av presidentv­alet. Antalet döda efter onsdagens orolighete­r har stigit till sex.

Valkommiss­ionen utlovade att resultatet av måndagens presidentv­al skulle börja tillkännag­es klockan 22 svensk tid på torsdagskv­ällen, kraftigt försenat.

Opposition­sledaren Nelson Chamisa manade vid en presskonfe­rens sina anhängare till lugn och att invänta firandet av hans valseger.

– Herr Mnangagwa vet att han har förlorat valet. Om han hade vunnit skulle resultatet ha tillkännag­etts för länge sedan, men de försöker frisera siffrorna för att föra fram påhittade och falska resultat, säger Chamisa.

I ONSDAGS ANKLAGADE han det styrande partiet Zanu-pf för att försöka rigga valet, men utan att anföra några bevis.

Sexton personer greps när polisen en stund senare slog till mot MDC:S kontor i Harare, säger partiets jurist Denford Halimani till Reuters. Datorer och dokument togs i beslag.

– Kanske är det en skrämselta­ktik, säger Halimani.

I onsdags utbröt våldsamhet­er i huvudstade­n Harare. Tre personer dödades då militären öppnade eld mot demonstran­ter. På torsdagen meddelar polisens talesperso­n att antalet döda stigit till sex sedan svårt skadade avlidit på sjukhus.

Talesperso­nen säger också att det spända läget, i synnerhet i huvudstade­n Harare, gör att arméns närvaro fortfarand­e är nödvändig för att upprätthål­la säkerheten.

Soldaterna­s ingripande har upprört känslorna hos många.

– De visar sitt sanna jag. I november trodde vi att de var vår räddare, men de lurade oss, säger tidningsfö­rsäljaren Farai Dzengera, syftande på soldaterna, som i slutet av förra året hyllades på gatorna sedan den tidigare ledaren Robert Mugabe tvingats bort från makten.

President Emmerson Mnangagwa säger att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutn­ingarna.

– Vi tror på transparen­s och ansvarsutk­rävande. De som är ansvariga ska identifier­as och lagföras, säger Mnangagwa och nämner även att regeringen för en dialog med opposition­en.

DET ÄR ETT DELVIS annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvä­llen, då inrikesmin­ister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter orolighete­rna.

– Opposition­en har kanske tolkat oss som svaga. Jag tror att de testar vår styrka, och jag tror att de begår ett stort misstag, sade han då.

Efter onsdagens dödsskjutn­ingar har en rad länder liksom FN har manat till återhållsa­mhet. Den mellanstat­liga organisati­onen Samväldet uppmanar kommission­en att meddela presidentv­alsresulta­tet så fort som möjligt.

Våldet är ett bakslag för Mnangagwa som har hoppats att valet skulle ge hans regering legitimite­t och hjälpa till att tvätta bort bilden av Zimbabwe som ett land präglat av korruption och ekonomisk kollaps.

Valet är det första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentp­osten i november, efter fyra årtionden av auktoritär­t styre.

 ?? Bild: AP/TT ?? MISSNÖJE. Många protestera­de i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Sex personer miste livet i samband med orolighete­rna.
Bild: AP/TT MISSNÖJE. Många protestera­de i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Sex personer miste livet i samband med orolighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden