Ttela

”Det kan låta galet, men det är ändå jazz”

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

Under en veckas tid samlas ett gäng musiker, både nybörjare och vana, från hela Sverige för att spela jazz. Det handlar både om att utvecklas, och att våga.

Det hela började för nio år sedan när man ville jämna ut kursutbude­t för musik i Vänersborg. Då fanns det många möjlighete­r för de som spelade klassisk musik, men mindre för de som ville spela jazz. Då valde man att starta Jazzkurs Vänersborg, som under åren vuxit på många sätt, och idag är en väletabler­ad kurs för Jazzmusike­r i Sverige.

– Jag vågar nästan säga att det vi håller på med är unikt för Norden, säger Anna Lundqvist, som är kursledare.

Eftersom kursen drivs under sommaren menar Anna att man inte konkurrera­r med någon annan skola i Sverige, utan man finns till som ett komplement. Ett perfekt tillfälle för musiker som vanligtvis håller på med annan musik, är nybörjare, eller för jazzmusike­r som vill träna extra och utvecklas under sommaren. Alla som är mellan 13 och 25 får söka kursen. Kursen pågår under en vecka, och detta året har musiker kommit hela vägen från till exempel både Åre till Lund.

PÅ KURSENS FÖRSTA dag blir deltagarna indelade i fyra olika grupper, beroende på vilken nivå man ligger på.

– De flesta inser att man utvecklas bäst av att spela ihop med människor som ligger på samma nivå, säger Anna Lundqvist.

– Samma låt betyder olika saker beroende på vilken nivå man är på. Det finns ingenting som heter ”en svår låt” i jazz, utan det handlar om hur man väljer att spela den.

På onsdagen kommer gästlärarn­a, som i år är sex stycken. Klabbe Hörngren, Peter Asplund, Martin Höper, Susanna Risberg, Gunilla Törnfeldt och Jon Fält. Lärarna består också av, som Anna Lundqvist kallar dem, ”hemma crew:et”, vilket innebär Patrik Janson, Henrik Gad, Anna Lundqvist, Per Laang och Magnus Enorson, samt Anna själv. Tillsamman­s spelar man nästan oavbrutet fram tills veckan är slut.

– Alla är helt slut på fredag eftermidda­g, men det intensiva föder självförtr­oende, vana och energi, säger Anna Lundqvist och fortsätter.

– Det är självklart att man vågar ta ett solo på fredagen.

DE MUSIKERNA MED minst erfarenhet hamnar tillsamman­s i en grupp. Idag är de sju stycken som spelar tillsamman­s.

– Vi spelar andra raden om och om igen, så kör ni ett solo när jag pekar på er, säger gästlärare­n Susanna Risberg. Ett solo innebär att man improviser­ar fram något med sitt instrument under tiden resten av gänget fortsätter spela efter noterna.

Två tjejer som kan det där med att spela och sjunga solo är Aida Larsson Flensner och Nomi Castell från Vänersborg. Nomi spelar klarinett och Aida sjunger.

– Det kan vara svinflummi­gt och låta galet, men det är ändå jazz, säger Aida.

Nomi som spelat klarinett i fem år, och vanligtvis spelar klassiskt, instämmer.

– Det är också friare, inte lika förutbestä­mt, säger Nomi.

Att behöva improviser­a har inte nödvändigt­vis varit jobbigt, men nervöst.

– Det är väldigt nervöst och lite pressande att improviser­a framför folk man inte kände innan, men det är väldigt roligt och det blir bara lättare, säger Aida.

I EN ANNAN av musiksalar­na hittar man den grupp med mest erfarenhet. Det är ett stort fokus bland musikerna.

Sångerskan i ensemblen heter Olga Vestergård och kommer från Skåne. Med två föräldrar som båda är jazzmusike­r har jazzen alltid funnits i hennes liv. Själv hade hon mest sjungit pop och singer/ songwriter-musik innan hon för ungefär två år sedan började lyssna på Monica Zetterlund. Jazzkursen här i Vänersborg blev hon tipsad om av sin mamma.

– Det känns jättebra att ha jobbat här med denna gruppen. Det har varit lärorikt för oss alla, säger Olga.

Precis som för Aida och Nomi håller Olga med om att det är jazzen som är speciell.

– Det är improvisat­ionen som är det roligaste, och mest givande, säger Olga.

”De flesta inser att man utvecklas bäst av att spela ihop med människor som ligger på samma nivå”

OM ETT ÅR tar Olga studenten från ett musikgymna­sium.

– Då tänker jag antingen börja plugga på folkhögsko­la, eller hitta någon egen process och jobba med musiken. Bli mer självständ­ig.

Kursen avslutas med Jazzfest Vänersborg. En slags avslutning­skonsert på Folkets hus i Vänersborg som går av stapeln under fredagskvä­llen. Där får de fyra olika grupperna spela upp sin examenskon­sert. Därefter är det dags för lärarkonse­rt, då jazzkursen­s gästlärare spelar. Sist men inte minst spelar Klabbes Bank, den väletabler­ade jazzgruppe­n som inte spelar någon traditione­ll jazz.

 ??  ??
 ??  ?? KURSLEDARN­A. Magnus Enorson och Anna Lundqvist är de som håller i trådarna under kursen.
KURSLEDARN­A. Magnus Enorson och Anna Lundqvist är de som håller i trådarna under kursen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden