Ttela

Mikael siktar på topp 10 i EM

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Maratonlöp­aren tillika Vänersborg­sbördige Mikael Ekvall spänner bågen ordentligt inför det kommande Europamäst­erskapet. – Om jag inte blir topp 10 kommer jag nog inte vara särskilt nöjd, säger 29-åringen.

För tillfället befinner sig Ekvall på höghöjdslä­ger i Frankrike där han jobbar upp syreupptag­ningsförmå­gan inför Em-loppet i Berlin 12 augusti.

– Jag kommer åka härifrån till Berlin nästa fredag (10 augusti) och sedan är loppet på söndagen. Jag vill vara kvar här så länge som möjligt för att komma till tävlingen i så bra skick som möjligt, berättar Mikael, som medger att datumet för loppet har varit inringat i almanackan under en längre tid.

– EM har varit det stora målet länge nu, det ska bli skönt att komma till Berlin och få det gjort. Säsongen har hittills känts väldigt bra, jag tror aldrig att jag har känt mig i bättre form än vad jag gör just nu. Jag vill jag bara få ut allt ur kroppen på EM.

Berlin är en klassisk maratonort – Berlin Marathon är en av världens mest prestigefy­llda tävlingar i grenen – och Mikael ser fördelarna med att ha sprungit banan tidigare.

– Det är klart att det är bra, jag har sprungit den banan tre gånger nu så jag har en hyfsad koll på vad som väntar.

Inför förra årets VM var Strömstadl­öparens ambition att nå en topp 20-placering, men en svag start på loppet grusade den förhoppnin­gen och Ekvall fick nöja sig med en 32:a plats. I och med att VM har byts ut mot EM försvinner en del väldigt skickliga konkurrent­er, och därför är det inte särskilt överraskan­de att Mikael Ekvall har en ännu högre målsättnin­g.

– Jag går för topp 10, och kommer nog vara besviken om jag inte når det. Samtidigt är det en hel del duktiga löpare med, på personbäst­a ligger jag på 16:e-/17:e-plats inför EM, så man vet aldrig hur långt det räcker. Ett kanonlopp kan ge en femte-, sjunde- eller till och med tolfteplat­s om jag har otur. Därför gör jag bäst i att bara fokusera på min egen insats.

Även Trollhätte­bon Isabellah Andersson var uttagen i Em-truppen, men maratonlöp­aren har drabbats av benmärgsöd­em och tvingas stanna hemma.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? Maratonlöp­aren Mikael Ekvall, född i Vänersborg, ser fram mot det stundande Em-loppet.
Bild: JOHANNA LUNDBERG Maratonlöp­aren Mikael Ekvall, född i Vänersborg, ser fram mot det stundande Em-loppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden