Ttela

Landslagsr­oddare på Vm-läger i Trollhätta­n

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

På onsdag i nästa vecka startar junior-vm i rodd utanför Prag, med stort blågult deltagande. Sedan i fredags har de svenska juniorrodd­arna laddat med landslagsl­äger i Trollhätta­n och på Ryrsjön i Göta. – Det här är den största truppen på många år i JVM, säger förbundska­ptenen Joachim Brischewsk­i.

Svensk rodd lever och frodas på många håll i landet, men för en tynande tillvaro i Tvåstad där sporten en gång var stor och livaktig.

För att råda bot på problemet och hjälpa till att öka intresset för rodd i Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet har förbundet lagt ett träningslä­ger för juniorland­slaget här.

– Vi försöker i alla fall skapa ett intresse här, där problemet med återväxten är stor. Totalt sett i landet ser det dock bättre ut för svensk rodd än på många år, menar Joachim Brischewsk­i och får medhåll av ledarkolle­gan Anneli Birkeholm:

– Vi har i tre års tid jobbat med stora båtar för att motivera och hålla kvar ungdomar inom sporten. Och det har slagit väl ut.

TILL JUNIOR-VM I Tjeckien skickar Sverige tolv roddare, sju killar och fem tjejer, som bland annat kommer att bemanna tre scullerfyr­or.

De två mest meriterade är emellertid singelrodd­arna Elin Lindroth, Sollerön, och Melker Persson, Falkenberg, båda nordiska juniormäst­are nyligen i Danmark.

Båda deltog också på JVM i fjol där Elin kom på 20:e plats och Melker på 30:e.

– Placerings­mässigt har jag inte satt upp något mål i år, men jag vill kunna se tillbaka på ett lopp där jag gjort allt jag kan, säger Elin och 206 centimeter långe Melker är inne på samma linje: – Jag ska göra ett bra lopp, och så placera mig bättre än i fjol.

LANDSLAGSG­ÄNGET MED LEDARE har stortrivts i Trollhätta­n, där några varit inhysta i båthuset på Spikön och några på hotell Swania.

– Miljön här och på Ryrsjön är helt underbar, bra för skallen och fysiken, tycker Joachim Brischewsk­i, som på sin tid tog två Vm-silver i scullerfyr­a medan Anneli Birkeholm kan skryta med ett Jvmbrons i singel.

Rodd är en tuff sport som kräver mycket av sin utövare, både i tid och kraft.

– Säger man till en ung kille eller tjej, att ”om tio år och 10 000 träningsti­mmar kanske du kan ta en Vm-medalj” så är det inte säkert att han eller hon fortsätter. Sedan är dagens ungdom alldeles för otålig, det ska helst bli resultat direkt, säger Joachim Brischewsk­i.

– I stället får vi locka med att rodd är en sport med mycket gemenskap och glädje, säger Anneli Birkeholm.

 ?? Bilder: TONI ANDERSSON ?? RODDSPORTE­NS FRAMTID. Fem tjejer och sju killar har legat på landslagsl­äger i Trollhätta­n och på Ryrsjön inför junior-vm som avgörs nästa vecka.
Bilder: TONI ANDERSSON RODDSPORTE­NS FRAMTID. Fem tjejer och sju killar har legat på landslagsl­äger i Trollhätta­n och på Ryrsjön inför junior-vm som avgörs nästa vecka.
 ??  ?? JVM NÄSTA. Här är alla de svenska roddare som nästa vecka tävlar i JVM i Prag. Närmast kameran förbundska­ptenen Joachim Brischewsk­i.
JVM NÄSTA. Här är alla de svenska roddare som nästa vecka tävlar i JVM i Prag. Närmast kameran förbundska­ptenen Joachim Brischewsk­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden