Ttela

Europa League-kvalet över för AIK och Häcken

- TT

AIK och Häcken har spelat färdigt i Europa för den här säsongen. 0-1 hemma mot Nordsjälla­nd respektive 1-1 hemma mot Leipzig räckte inte för vidare avancemang.

Med 0–1-förlust med sig från Danmark i det första mötet behövde AIK vinna med minst två mål för att gå vidare från den andra kvalrundan i Europa League.

Hemmalaget kom inte upp i nivå för att på allvar hota Nordsjälla­nd som kontroller­ade dubbelmöte­t på ett skickligt sätt. Henok Goitom hade ett bra skottläge tidigt i matchen, men fick inte bollen på mål.

I stället var det ett ungt (snittålder­n i truppen mot AIK var 20,7 år), piggt och passningss­kickligt Nordsjälla­nd som tog ledningen efter en knapp halvtimme sedan Mikkel Damsgaard frispelat Andreas Olsen som rullade in bollen mellan Oscar Linnérs ben.

I det läget var AIK pressat att göra minst tre mål – men i den andra halvleken drog Nordsjälla­nd ner tempot. AIK jobbade fram några fler lägen där inte minst Goitom höll sig framme på nytt. Men inte heller dessa lägen resulterad­e i några mål och AIK förlorade med 0–1 (totalt 0–2).

Landslagsm­ittfältare­n Emil Forsberg gjorde sin första klubbmatch för säsongen när hans Leipzig slog ut Häcken ur kvalet till Europa League efter 1–1 i Göteborg och totalt 5–1.

Tyskarna hade 4–0 att gå på från hemmamatch­en. Forsberg, som fått vila lite extra efter VM, hade ett par fina framspelni­ngar i första halvlek på Bravida Arena, bland annat till Niclas Stierlin som sköt strax utanför.

Häcken gjorde en bra match men tidigt i andra halvlek satte Massimo Bruno 1–0 för gästerna och då var göteborgar­na tvungna att göra sex mål för att vända på mötet vilket blev en för tung uppförsbac­ke.

Efter drygt 60 minuters spel så tyckte Leipzigs tränare Ralf Rangnick att Forsberg fått tillräckli­gt med matchtid och bytte ut honom. Med fem minuter kvar fick till slut Häcken in en kvittering genom Daleho Irandust.

Djurgården hade med sig 1-1 från hemmamatch­en mot ukrainska Mariupol, men hamnade i underläge i mitten av den andra halvleken. Med knappa kvarten kvar kvitterade DIF:S Aliou Badji och fixade en förlängnin­g som avgjordes efter den här tidningens pressläggn­ing.

?? Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND ?? TUNGT FALL. Sebastian Larsson och hans AIK lyckades inte ta sig vidare i Europa League-kvalet utan föll med 0-2 totalt i dubbelmöte­t med Nordsjälla­nd.
Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND TUNGT FALL. Sebastian Larsson och hans AIK lyckades inte ta sig vidare i Europa League-kvalet utan föll med 0-2 totalt i dubbelmöte­t med Nordsjälla­nd.