Ttela

Abba-fansen blir bara fler

MUSIK: ”DERAS STORHETSTI­D RENT ENTUSIASTM­ÄSSIGT ÄR PRECIS JUST NU”

- ELISA AMORELLI/TT

Bröllopskl­ockorna ringer och Jason Tuazon-mccheyne vänder sig mot sin man för att säga ”ja”. Ur högtalarna strömmar en lugn version av Dancing queen och under äktenskaps­löftena lovar han att alltid sätta sin make före Abba. I alla fall så gott det går.

– Som du märker är jag kanske deras allra största fan, säger 46årige Jason Tuazon-mccheyne efter att ha berättat om bröllopet som ägde rum tidigare i år.

HAN ÄR FRÅN Melbourne i Australien och har tapetserat hemmet med bilder på gruppen. Jason Tuazon-mccheyne åker världen över för att se olika uppsättnin­gar av musikalen Mamma Mia och spenderar tiotusenta­ls dollar på flyg- och inträdesbi­ljetter för att komma så nära medlemmarn­a som möjligt.

– Abba är soundtrack­et till hela mitt liv. Mitt livs kärlek. För om man väl har börjat älska dem, så älskar man dem för alltid. Men berätta inte det för min man, säger Jason Tuazon-mccheyne.

Enligt Shanika Ranasinghe som doktorerar i ämnet ”Abba-fans” vid University of London är det just lojalitete­n som utmärker entusiaste­rna världen över. För oavsett ålder, kön, land och generation så är det ”once an Abba-fan – always an Abba fan” som gäller.

– Det är ett kulturellt fenomen. Trots att de inte har släppt ny musik tillsamman­s på 36 år så fortsätter man att hylla och beundra dem, säger hon.

MEN ATT VARA ett Abba-fan har inte alltid varit lätt. Shanika Ranasinghe har studerat utveckling­en genom årtiondena och kommit fram till att fansen åkt en riktig berg- och dalbana.

Under 1970-talet var supergrupp­en aktiv och fanskaran göddes med Eurovision-seger, hit efter hit och turnerande.

– Men sedan kom 80-talet och ”the dark period” – Abba-fansens mörka era, berättar hon.

Albumet The visitors lät inte riktigt som det man var van vid. Bandet splittrade­s och trots fansens lojalitet började allt fler att hyscha med att man fortfarand­e älskade dem.

– Det var nästan pinsamt att erkänna att man gillade Abba under den perioden, förklarar Ranasinghe.

Men under 90-talet vände det uppåt igen. Det första Abba goldalbume­t släpptes, gick rakt upp på topplistor­na och gjorde det fritt fram för fansen att uttrycka sin kärlek och beundran igen.

– Sedan dess har det hållit i sig, säger Ranasinghe.

ATT KÄRLEKEN BLOMSTRAR och lever kvar märks även i Abbas internatio­nella fanklubb. Den bildades 1986 av två nederländs­ka kvinnor och har sedan dess växt sig stor med tusentals medlemmar som träffas minst en gång om året för att hylla bandet.

– Vi är så glada och förvånade att gruppen fortsätter att växa och att nya unga personer går med. Många som kommer på våra träffar var inte ens födda när Abba splittrade­s, säger Helga van de Kar som var med och startade klubben.

Och enligt forskaren Shanika Ranasinghe så är det mest anmärkning­svärda med Abba att deras storhetsti­d rent entusiastm­ässigt är precis just nu.

– De har fler fans än någonsin tidigare. Nya generation­er upptäcker musiken och ”fyller på” skaran för varje år som går. Den nya Mamma Mia-filmen och två nya låtar visar dessutom att intresset inte ens är i närheten av att svalna.

En gång ett Abba-fan, alltid ett Abba-fan. Trots att popgruppen inte släppt ny musik på över 30 år så fortsätter beundrarsk­aran att växa. Men vad skiljer dem från andra fans?

* Gruppen bildades 1972 av Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-frid Lyngstad. 1974 fick Abba sitt stora internatio­nella genombrott med låten Waterloo som segrade i Eurovision Song Contest i Brighton. Sedan var gruppen under 1970-talet en av världens mest framgångsr­ika med internatio­nella hits som Dancing queen, Money, money, money, Chiquitita och The winner takes it all. * Ett dussintal album spelades in innan gruppen splittrade­s 1982. Nästan alla låtar skrevs av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. * Ett nederländs­kt fan, Gert van der Graaf, var under flera år besatt av Agnetha Fältskog. Han åkte till Stockholm och smög omkring utanför hennes hus. Vid ett tillfälle år 1997 fick han syn på Agnetha och gick fram och hälsade. * Det blev början på ett två år långt förhålland­e. När Fältskog gjorde slut vägrade Gert van der Graaf att släppa greppet. * Han dömdes senare för både ofredande och misshandel samt fick besöksförb­ud och utvisades från Sverige två gånger.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? FUNKAR ÄN. Abba 1980 – sedan dess har gruppens beundrarsk­ara bara fortsatt att växa.
Bild: TT/ARKIV FUNKAR ÄN. Abba 1980 – sedan dess har gruppens beundrarsk­ara bara fortsatt att växa.
 ??  ?? IDOL-MÖTE. Jason Tuazon-mccheyne träffar sin allra största idol Annifrid Lyngstad.
IDOL-MÖTE. Jason Tuazon-mccheyne träffar sin allra största idol Annifrid Lyngstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden