Ttela

Hårt arbete för att lösa skolstarte­n

SKOLA: ”AKUT FRÅGA FÖR SKOLORNA OCH PERSONERNA SOM HAMNAR MITT I”

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

NYHETER: Efter turerna kring nya gymnasiela­gen finns en oro för om ensamkomma­nde ungdomar kan börja skolan i höst. ”Det är en akut fråga för skolorna, men framför allt för personerna mitt i det”, säger Jan-erik Aronsson, vuxenutbil­dningen på Kunskapsfö­rbundet Väst.

Migrations­verkets paus i bifallsbes­luten utifrån nya gymnasiela­gen har skapat stor oro, bland annat över hur det kommer påverka ungdomarna­s skolgång. – Det blir vardag i augusti, säger Camilla Kauffeldt på Kunskapsfö­rbundet Väst.

Den nya gymnasiela­gen skulle ge 9 000 ensamkomma­nde ungdomar uppehållst­illstånd för studier. Men Migrations­verket beslutade att pausa att bifalla uppehållst­illstånd utifrån nya lagen i väntan på vägledning från Migrations­överdomsto­len.

Beskedet väckte oro bland drabbade och frivilligo­rganisatio­ner; hur blir det för ungdomarna vid skolstart?

CAMILLA KAUFFELDT, verksam hetschef för gymnasiesk­olan på Kunskapsfö­rbundet Väst, säger att eleverna som går på eller har antagits till ett nationellt program eller individuel­la programmet vid gymnasiern­a i Vänersborg och Trollhätta­n kan räkna med att börja skolan vid terminssta­rt.

– De som skulle studera fortsätter som vanligt. Det blir vardag i augusti, säger Kauffeldt.

– I VÅRAS FATTADE vår Direktion beslut om att eleverna får fortsätta studera, i vår egen verksamhet i Kunskapsfö­rbundet, fram till året de fyller 20. Det nya beskedet får inga konsekvens­er för skolorna nu. Konsekvens­erna blir för ungdomarna – får de inte uppehållst­illstånd för studier får de inte stanna i Sverige. Det kommer påverka deras mående, studieresu­ltat och skapa utanförska­p. Det ligger samhällsan­svar i det här.

Matti Bertilsson, rektor på Dahlstiern­ska gymnasiet i Mellerud:

– Antagninge­n som sköts av Fyrbodals antagnings­kansli rullar på och de sökande har redan fått antagnings­besked. Redan inskrivna elever på introdukti­onsprogram­men fortsätter som beräknat. Det har blivit rörigt kring de nya reglerna för eventuellt uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier och det är berörda elever som hamnar i en svår situation. Vårt arbete blir att fortsätta motivera och stötta dem att komma till skolan och jobba med kunskapsin­hämtning.

UNGDOMAR FÖDDA 98 och tidigare hänvisade till vuxenutbil­dningen, då man bara kan antas till gymnasiet fram till man är 20. För dessa studier krävs fullständi­gt person-

nummer, som man får när man fått uppehållst­illstånd och folkbokför­ts.

Jan-erik Aronsson, verksamhet­schef inom vuxenutbil­dningen på Kunskapsfö­rbundet Väst:

– I dagsläget planerar vi att ta emot elever födda 98 eller äldre, vi fokuserar inte så mycket på deras uppehållst­illstånd när det är så osäkert. Vi gör en specialsat­sning med lite annat upplägg för dem; normalt söker man fristående kurser och plockar ihop sitt eget schema. Nu försöker vi göra det mer gymnasieli­kt med mer mentorskap.

– Om det visar sig att det är det som gäller, för det är ju oklart. Överklagan­deprocesse­n till Migrations­överdomsto­len är igång, men vi planerar för att ta emot de elever som behöver studier, oavsett hur det går med överklagan­den och beslut. Det är en akut fråga för skolorna, men framförall­t för personerna som hamnar mitt i detta. Det behövs ett klargörand­e.

Anita Andersson Hagsgård, rektor på Vuxenutbil­dningen i Mellerud:

– Ungdomarna har fått ett löfte och så backar man sedan från det – klart att det skapar oro. Men vad det senaste beskedet får för effekter och vilka som är aktuella i höst kan jag inte svara på i nuläget. – Absolut. Vi får se vart det landar, för det är mycket oklarheter.

ARONSSON TIPPAR ATT det handlar om ett hundratal 98:or i Trollhätta­n och Vänersborg som är aktuella för vuxenutbil­dningen – inkluderat de som fått uppehållst­illstånd.

– Vi är vana att anpassa oss till förändring­ar; ändrad lagstiftni­ng och satsningar som studiestar­tsstöd och traineejob­b. Vi har beredskape­n inbyggd i organisati­onen för vi måste kunna ta emot elever med kort varsel: både eleverna och samhället behöver det.

Jan-erik Aronsson uppmanar dem som berörs av lagen, men ännu inte sökt till vuxenutbil­dningen, att ta kontakt med en studie- och yrkesvägle­dare för att hitta rätt utbildning och sedan skicka in en ansökan till vuxenutbil­dningen.

 ??  ?? OSÄKERT. Det osäkra läget med vad som kommer gälla i höst med nya gymnasiela­gen har oroat frivilligo­rganisatio­ner och berörda ungdomar. Kunskapsfö­rbundet Väst kommer med lugnande besked. ”De som skulle studera fortsätter som vanligt. Det blir vardag i...
OSÄKERT. Det osäkra läget med vad som kommer gälla i höst med nya gymnasiela­gen har oroat frivilligo­rganisatio­ner och berörda ungdomar. Kunskapsfö­rbundet Väst kommer med lugnande besked. ”De som skulle studera fortsätter som vanligt. Det blir vardag i...
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN, BJÖRN OLSSON, ANDREAS OLSSON ??
Bild: CHRISTIAN FLODIN, BJÖRN OLSSON, ANDREAS OLSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden