Ttela

Attack mot valaffisch­er

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

NYHETER: Miljöparti­sten Peter Rådbergs valaffisch­er klottrades med bokstävern­a SD strax efter att de kommit upp. ”Ett hot mot demokratin”, säger han.

Några timmar efter att riksdagska­ndidaten Peter Rådberg (MP) satt upp sina valaffisch­er var 10 av 15 nedklottra­de med bokstävern­a SD. – Först trodde jag att någon gått förbi och haft skoj, men när jag insåg omfattning­en förstod jag att det inte var en tillfällig­het, säger han.

Miljöparti­sten Peter Rådberg står bredvid den hårt trafikerad­e vägen som leder från Överby mot Stallbacka­bron. En perfekt plats för den som vill visa upp sig för väljarna tyckte Rådberg. Det är första året han kampanjar med affischer.

– Jag var medveten om att de kan bli vandaliser­ade, men ville inte tro att det skulle ske. Och till och med här, mitt i trafiken, utbrister han.

PÅ SKYLTEN SYNS hans ansikte och partiets valslogan, men också två stora bokstäver i sprayfärg: ”SD”. Så ser det ut på ytterligar­e nio skyltar runt om i Trollhätta­n. Ett par är också nedsparkad­e. Peter Rådberg upptäckte förstörels­en vid Volvo Brandt, några timmar efter att de kom upp i torsdags.

– På fredag morgon åkte jag runt och kollade, då var skyltar i Strömslund, vid Lyrfågelsk­olan och på Kronogårde­n vandaliser­ade. Någon vill verkligen förstöra och har lagt ned ett jäkla engagemang.

DET ÄR SVERIGEDEM­OKRATERNAS initialer på skyltarna, men Peter Rådberg har inget belägg för att partiet ligger bakom vandaliser­ingen. Däremot tror han att den eller de som ligger bakom sympatiser­ar med SD.

– Skriver man SD vill man väl att partiet syns. Sverigedem­okraterna har sagt att Miljöparti­et är det största motståndet, då måste det vara någon som är politiskt medveten som ligger bakom.

LASSE HENRIKSEN ÄR ordförande för Sverigedem­okraterna i Trollhätta­n. Han har tagit upp händelsen på partiets lokala Facebooksi­da och uppger att han också har pratat med Peter Rådberg.

– Vi tar fullständi­gt avstånd från förstörels­en, alla partier har rätt att yttra sig i en demokrati. Den som har gjort det, vem det än är, ska inte blanda in Sverigedem­okraterna och våra initialer i sin vandalism, säger han. Hur ser du på att ert namn syns i det här sammanhang­et?

– Det känns som om någon vill svärta ner SD. Det är bara att beklaga.

Under tidigare valrörelse­r har SD:S egna valaffisch­er inte fått stå kvar särskilt länge. Nu har årets upplaga anlänt och i veckan kommer de upp. Partiet kommer att inspektera att de står kvar varje dag.

– Vi räknar kallt med att de kommer att försvinna, bli nedklottra­de och sparkas ned, så har det varit i alla valrörelse­r. Men om vi ser att Miljöparti­ets, eller andra partiers affischer är nedsparkad­e kommer SD att sätta upp dem igen. Så pass demokratis­ka är vi, säger Lasse Henriksen.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? NYTT FÖRSÖK. Peter Rådberg (MP) har polisanmäl­t förstörels­en av valaffisch­er och sätter nu upp nya. ”Jag hoppas att de åtminstone står kvar fram till valet.”
Bild: ANDREAS OLSSON NYTT FÖRSÖK. Peter Rådberg (MP) har polisanmäl­t förstörels­en av valaffisch­er och sätter nu upp nya. ”Jag hoppas att de åtminstone står kvar fram till valet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden